avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consultanta partaj-sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consultanta partaj-sulta

In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost stabilita la suma de 120000lei.Imobilul mi-a fost incredintat mie urmand sa-i dau suma de 34000lei cu titlul de sulta.Valoarea actuala de piata a imobiluli a scazut conform pietei imobiliare romanesti.Intrebare:
1.In cazul vanzarii imobilului cu o alta suma mai mica decat cea stabilita in hotarare sulta fostului sot v-a reprezenta 30% din val. vanzari sau sulta inscrisa in hotarare?
2.Pentru vanzarea imobilului dupa platirea val. sultei fostului sot mai este nevoie de acordul scris al acestuia?
3.In cazul vanzarii prin licitatie stabilita de catre ex. judecatoresc voi primi procentajul de 70% eu si 30% fostul sot sau fostul sot v-a primi val. sultei inscrisa in hotarare si eu voi primi diferenta?

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:15, 14 Aprilie 2010
1. Sulta nu poate fi negociata. Aceasta a fost stabilita la data efectuarii expertizei. Indiferent ca valoarea imobilului ajunge 1 leu, dv. aveti de achitat sulta stabilita prin hotararea irevocabila. Nu conteaza ca vindeti sau nu imobilul, acum este al dv. iar dv. datorati fostului sot o sulta nenegociabila, acum.
2. Nu, imobilul v-a fost atribuit dv. de aceea trebuie sa achitati sulta.
3. Ce legatura are vanzarea la licitatie a imobilului cu dreptul de creanta al sotului? Scrie in hotararea judecatoreasca faptul ca niciunul dintre fostii soti nu doreste imobilul si ca acesta se va vinde la licitatie iar suma obtinuta va fi impartita 70%-30%? Daca scrie ca imobilul v-a fost atribuit dv. si ca dv. aveti de achitat fostului sot o sulta in valoare de x lei, aceasta trebuie s-o platiti, indiferent din ce venituri o obtineti: vanzarea acelui imobil, credit bancar, vanzarea vreunei mosteniri etc. ;)
1. Daca in hotararea judecatoreasca se specifica clar ca datorati suma de 34.000 RON drept sulta atunci aceasta este suma pe care trebuie sa o platiti indiferent de pretul de vanzare al imobilului! Sulta s-a calculat la valoarea de piata a imobilului in acel moment. B-)
2. Daca vindeti imobilul si achitati inainte sulta , veti solicita o declaratie notariala de la fostul sot in care acesta recunoaste ca a primit suma de bani reprezentand sulta care i se cuvine in urma partajului si ca nu mai are nici un fel de pretentii trecute , prezente sau viitoare fata de dvs sau bunul supus partajului, solicitand radierea sultei din cartea funciara.
In cazul in care sotul nu doreste sa dea aceasta declaratie , depuneti banii care i se cuvin intr-un cont deschis la CEC pe numele sau indicand ca suma reprezinta sulta care i se cuvine in baza hotararii judecatoresti de partaj. Cu extrasul de cont de la CEC solicitati radierea sultei din cartea funciara!B-)
Succes!
:luck:
V-asi ruga sa-mi raspundeti cum ar trebui sa procedez la urmatoarea situatie:
Nu am si nu voi avea posibilitati materiale sa achit contravaloarea sultei datorata fostului sot dar acesta imi cere banii cum trebuie sa procedez?
Multumesc de sfaturi!
Rugati-l pe sot sa va execute silit.=D>
In aceasta situatie, fostul sot are posibilitatea sa ceara executarea silita, ocazie cu care, daca dvs. nu aveti posibilitatea sa platiti sulta, apartamentul se va vinde prin licitatie publica, iar el isi va primi contravaloarea sultei.

Alte discuții în legătură

Nu pot plati sulta - ce se va intampla? spiridon vasilica spiridon vasilica Am terminat cu procesul de partaj,a trecut si perioada de apel, zilele trec cu repeziciune iar eu nu am de unde plati ,fostului sot ,sulta in proportie de 20% ... (vezi toată discuția)
Caut urgent avocat sammy44 sammy44 caut un avocat specializat in executari silite (vezi toată discuția)
Vinderea unui imobil atribuit sammy44 sammy44 Buna ziua. Daca mi se atribuie un imobil care face obiectul unui partaj si pt care sunt coproprietar cu fostul sot , pot sa-l vand singura fara acordul lui? ... (vezi toată discuția)