avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu pot plati sulta - ce se va intampla?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu pot plati sulta - ce se va intampla?

Am terminat cu procesul de partaj,a trecut si perioada de apel, zilele trec cu repeziciune iar eu nu am de unde plati ,fostului sot ,sulta in proportie de 20% din valoarea imobilului,valoare care a fost estimata anul trecut la un pret iar anul acesta este la jumatate,eu insa fiind nevoita sa platesc din cea estimata anul trecut.
Ce mi se poate intampla in cazul acesta,pot sa pierd apartamentul, i se va ceda fostului sot , urmand ca eu sa fiu despagubita?
cine ma poate ajuta, mai sunt foarte putine zilele in care eu sa pot plati aceasta suma care ptr mine este colosala.
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 19:03, 21 Martie 2010
Depinde de ceea ce a dispus instanta.
Trebuia sa continuati cu aceasta intrebare la discutia postata initial, acum nu se mai intelege mare lucru.
Presupun insa ca ati fost obligata sa platiti o sulta fostului sot.
Daca s-a acordat un termen pentru plata acestei sulte si nu veti plati aceasta sulta pana la respectivul termen, posibil ca fostul sot sa inceapa executarea silita pentru recuperarea acelei sume iar imobilul sa fie scos la vanzare prin licitatie publica.
Daca nici o parte nu a mai declarat apel, atunci hotararea va ramane neschimbata si este valabil ce v-am spus anterior.
Buna ziua!
Sa va spun mai pe larg.
Sunt obligata la plata sultei catre fostul sot. Apartamentul , evaluat la 44 017 E mi'a fost atribuit mie, in proportie de 80% , urmand a'l despagubi pe fostul sot in proportie de 20 %, in valoare de cca 9 000 E sulta.
Eu nu dispun de acesti bani, iar apartamentele nu mai sunt la valoarea de peste 44 000 E ca atunci cand mi s'a facut evaluarea . Daca ar fi sa vand apartamentul, la pretul de sub 25 000 E, asa cum merge acum piata, nu inteleg cum trebuie sa ii dau lui sulta :plata in procente ( 20% din ,sa zicem ,25 000 E)sau suma fixa de 9 000 E?
Pentru ca in hotararea judecatoreasca asa scrie: si suma si procente.
Si este lesne de inteles ca daca ii platesc in procente din valoarea actuala, e ca si cum i'as fi dat 50% din valoarea de anul trecut,de 44 017 E .
Si in cazul de fata, ar fi mai bine sa astept sa fie scos la licitatie si astfel fiecare si'ar lua partea in procente din cat de putin s'ar licita apartamentul?
Nu stiu cum sa procedez si sunt disperata.
Si nu stiu nici ce inseamna exact
sa inceapa executarea silita pentru recuperarea acelei sume iar imobilul sa fie scos la vanzare prin licitatie publica
Nu e mai bine sa asteptati sa fiti executata silit.
De regula prin licitatie imobilele se vand mult sub pretul pietei, asa ca daca se va obtine contravaloarea sultei, va fi de ajuns ca sa isi primeasca creditorul ( fostul sot) banii si dvs. sa nu va mai ramana nimic, si ramaneti pe drumuri.
Eu in locul dvs. as face un efort si as plati sulta ( un credit de nevoi personale, un imprumut etc.).
Va multumesc mult pentru raspuns!
Nu ma asteptam sa fie asa. Speram ca prin executare silita , apartamentul fiind vandut la licitatie,constienta fiind ca mult sub pretul pietei, el va lua 20% iar eu 80% , amandoi din pretul cu care s'a vandut la licitatie,nicidecum el 20% din pretul evaluat acu un an , iar mie nimic:O
M'ati trezit din visare ,care de fapt era doar o amagire.
Cine are in prezent o "pila" la un executor judecatoresc e un om facut.
De obicei se cheama "prietenii" la licitatii cu imobile care se realizeaza cumparand la preturi de nimic.

Ma bucur ca v-am trezit, daca nu reuseam din prima, va mai explicam in continuare cum, daca nu se obtine pretul dorit initial, se reia licitatia cu un pret diminuat si restul se plateste din buzunarul debitorului, deci dupa ce ca ramaneati fara nimic, mai aveati si alte datorii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa recasatorie adina grecu adina grecu Am divortat acum un an si nu am reusit inca sa facem partajul.Anul care vine as vrea sa ma recasatoresc insa nu stiu daca facem partajul dupa, bunurile ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in urma unui partaj voluntar? camelus79@yahoo.com camelus79@yahoo.com am divortat acum 3ani am facut partaj voluntar la notar care prevede :daca an doi ani de zile ai dau o solda de 10mii euro fostului meu sot ami revine locuinta ... (vezi toată discuția)