avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Despre OG 5/2001
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Despre OG 5/2001

Care este domeniul de aplicare al OG 5/2001? La ce s-a referit legiuitorul prin exprimarea "obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii"?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 12:57, 21 Octombrie 2010
acest act normativ are in vedere recuperarea mai rapida a crentelor certe lichide si exigibile pcare au izvor in executarea de servicii lucrari sau alte prestatii si care ajunse la scadenta nu sunt achitate de buna voie
Asa este. Intrebarea care ma framanta este: la ce a vrut sa faca referire legiuitorul prin "orice alte prestatii"?
In practica sunt des intalnite cazuri cand au fost admise actiunile avand ca obiect un contract de imprumut dar si cazuri cand au fost respinse actiunile intrucat nu se incadreaza la orice alte prestatii.
Ma intereseaza pareri pro si contra.
Este vorba, dupa parerea mea, despre orice executare care implica din partea beneficiarului o plata catre executant.
Privitor la prestatile care se pot realiza, Codul Comercial enumera faptele de comert iar CAEN-ul si COR pot constitui de asemenea o sursa de inspiratie.
Se poate cere emiterea somatiei de plata pentru un debit izvorat dintr-un contract pentru o activitate clasificata la codul CAEN 6492 alte activitati de creditare?

Art. 1. - (1) Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
Dreptul de creanta este dreptul uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Prin urmare din moment ce aveti un contract din care se naste in favoarea dumneavoastra un drept de creanta, precum si o obligatie de plata a unei sume de bani in sarcina debitorului, drepturi si obligatii nascute ca urmare a prestarii, executarii unui serviciu de natura financiara, sunteti indreptatit, dupa parerea mea , a a beneficia de prevederile OG 5/2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent....og 5 sau og 119 privind somatia de plata andr_georgi andr_georgi Am formulat o somatie de plata pe og 5, dar partea adversa a pus in discutie inadmisibilitatea actiunii intrucat debitul rezulta din contracte comerciale si ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante, fara contract de vanzare-cumparare Ionescu.carina Ionescu.carina O firma ne datoareaza o suma mica, aprox. 15000 ron. Mentionez ca nu am incheiat cu aceasta un contract de vanzare-cumparare, documentele si corespondenta ... (vezi toată discuția)
Dak creditorul e persoana fizica pot introduce somatie plata prin og 5/2001 glo glo am contract de inchiriere cu o societate comerciala. aceasta nu a platit chiria. pot introduce somatie plata? multumesc (vezi toată discuția)