Ce drepturi de mostenire au copiii nelegitimi (dinafara casatoriei, dar recunoscuti), avind in vedere ca partajul bunurilor comune dintre mine si sotul meu (inca nu s-a inaintat divortul), a fost facut cu 10 ani in urma, la aparitia acestor copii, in vederea evitarii instrainarii bunurilor ? Hotarirea a fost definitiva. In ce masura poate mama copiilor (sau copiii, la majorat) sa atace acel partajul sau sa deschida partaj succesoral pe aceste bunuri (in caz de deces al sotului meu si tatal lor sau pe timpul vietii), si pe alte bunuri facute ulterior sau chiar pe bunuri si venituri de firme. Mai exact ce drepturi au acesti copii ? Este iminenta introducerea actiunii de divort dintre mine si sotul meu, precum si casatoria cu concubina- mama copiilor.
Multumesc pentru asteptatele informatii.
Ceea ce ne relatati este neclar. Daca nu ati divortat cum ati facut partajul. Singura posibilitate de partaj de bunuri comune in timpul casatoriei este cea la cererea creditorilor, dar dvs spuneti ca partajul a fost facut datorita aparitiei copiilor?!
Copiii au drept de a-si mosteni tatal dupa decesul acestuia nu si concubina. In timpul vietii, tatal poate dispune in favoarea copiilor sau a mamei lor de bunurile sale, in mod gratuit sau in mod oneros.
Pentru a va proteja partea din bunurile comune, deoarece acum aveti bunuri in devalmasie cu sotul, daca tot este iminent divortul, solutia este sa introduceti si partjul.
Chiar daca sotul dvs ar deceda fara sa divortati si implicit sa partajati bunurile comune, la partajul succesoral veti veni impreuna cu copiii sotului si se va proceda in felul urmator: intai se va stabili masa succeorala, procedandu/se la impartirea bunurilor dupa regulile din dreptul familiei (ca la partajul in urma divortului). Dupa ce se va stabili care este cota sotului din aceste bunuri se va trece la partajul succesoral, adica doar partea sotului face parte din mostenire si doar aceasta se imparte intre sotie(dvs daca nu divortati) si copii nelegitimi.
Multumesc frumos pentru raspuns. Partajul s-a facut la ''exceptional'', pt a evita pericolul instrainarii bunurilor. S-a facut fara divort. Fiecare si-a obtinut partea (a mea mai consistenta, a lui formala). Nu s-au mai realizat bunuri de partajat in toti acesti ani de ''casatorie''. Probabil s-au facut in concubinaj, dar nu sunt interesata sa aflu si sa obtin.
Dupa actiunea de divort care se va petrece in urmatoarele luni, eu n-am intentia sa deschid proces de partaj pentru bunurile din concubinaj, facute in perioada casatoriei noastre, ulterior partajului ''exceptional''. Ramin doar cu cele obtinute cu 10 ani in urma. Problema care ma framinta este daca persoana (care nu va mai fi sotul meu legal) impreuna cu concubina si copiii, sau concubina separat, pot ataca partajul vechi.
La partajul succesoral, ''partea sotului'' n-ar avea din ce sa se mai constituie; daca divortul nu s-a incheiat, el decedeaza (inca sot fiind), se considera ca ceea ce-am obtinut acum 10 ani cu acel partaj, se va imparti din nou, iar partea lui (din bunurile obtinute atunci de mine) o voi imparti din nou cu copiii lui ?
Sper ca am reusit sa prezint informatii mai clare, in aceasta situatie incilcita !
Multumesc din nou pentru posibilele clarificari.
In primul rand, copiii din afara casatoriei, daca au fost recunoscuti sunt copii legitimi.
Bunurile partajate deja sunt bunuri proprii ale fiecaruia dintre dv. in schimb, deoarece nu sunteti divortati, bunurile dobandite in ultimii ani atat de catre dv cat si de catre sot au calitatea de bun comun, fiind dobandite in timpul casatoriei. La divort vor intra in masa partajabila.
Daca sotul decedeaza pe parcursul procesului de divort, 1/2 din bunurile comune si bunurile lui personale se vor imparti intre dv in calitate de sotie supravietuitoare si copiii sai legitimi.
Multumesc frumos. Daca am inteles bine, partea mea, obtinuta prin partaj exceptional, nu poate fi atacata la acest moment sau in viitor, de nicio actiune judecatoreasca de revendicare, a lui, a concubinei sau a copiilor lor. Nu exista bunuri comune, dupa partajul initial. Mi se cere sa dovedesc legal in instanta acest lucru? E suficienta afirmatia mea ?Ce dovada mi s-ar putea cere in sprijinul ei, daca nu se accepta aceasta si se incepe o alta actiune?
Exista doar bunurile comune din concubinajul lor. Actiunea de divort, obliga automat la partajul final ? N-am aceasta pretentie. Nu revendic nimic din acele bunuri. Sunt obligata sa fac inca un partaj , dupa divort sau odata cu el, chiar daca nu doresc ? Vreau sa fiu sigura ca ceea ce am deja, nu poate fi pretins in cota legala pt acei copii, de catre el si concubina, acum sau ulterior casatoriei lor, doar de ea, in calitate de sotie legitima, ca drept al acelor copii.
Persoana si-a anuntat intentia de-a revendica bunurile partajate deja, in numele copiilor. Inteleg ca nu se poate. Ramine doar dreptul la 1/2 din bunurile comune de dupa partajul vechi , adica la cele inexistente de fapt. La fel inteleg ca vor sta lucrurile si vreodata, dupa moartea lui. Sper ca am inteles corect. Multumesc pentru orice informatie suplimentara si pt raspunsurile la noile intrebari.
Pentru bunurile si veniturile de firma (am o firma cu sotul meu) nu s-a facut niciun partaj pina la acest moment. Care ar fi procedura de urmat ? Aceeasi intrebare legata de dreptul copiilor la ele.
Copii din afara casatoriei au aceleasi drepturi ca si copii rezultati din casatorie.
Partajul il poate deschide oricare dintre soti.
De principiu, exista drept de 50% pentru fiecare sot dar nu intotdeauna.
Daca aveti un partaj de facut este indicat sa il faceti mai repede...si nu dupa decesul lui...
avocat Claudiu Lascoschi
Alte discuții în legătură
Mostenire
irinafil
cum se dezbate mostenirea dupa tatal meu in cazul urmator:
-- din prima casatorie a tatalui meu au rezultat doi copii, fosta sotie a decedat, acum copiii sunt ... (vezi toată discuția)
Mostenire
jaguar26iunie79
Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)