avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal

Buna ziua ! Sunt medic rezident si sunt insarcinata in 5 luni. As vrea sa merg cat mai mult la serviciu, adica pana la o varsta a sarcinii cat mai mare si nu vrea sa intru in concediul de crestere de 2 ani( pantru noi, medicii rezidenti, concediul medical sau de crestere a copilului prelungeste durata rezidentiatului). Stiu ca pot sa imi iau concediu medical prenatal, dar nu stiu cate zile am dreptul sa imi iau, in afara de condediul de crestere al copilului , acela de 2 ani- auzisem ceva in jur de 4 luni...dar doamnele de la runos de la spitalul la care lucrez eu mi-au spus ca nu cunosc legislatia. Intrebare ar fi cand pot incepe sa imi iau concediul prenatal, adica din ce luna a sarcinii si care este durata maxima a concediului prenatal? E posibil sa imi iau o parte din concediu inainte de nastere si restul dupa ce am nascut? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 10:51, 19 Octombrie 2010
Buna ziua.
OUG 158
Va aduc lamuriri cu baza lagala:
CAP. IV Concediul si indemnizatia de maternitate

ART. 23 (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.

(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 24 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

ART. 25 (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10. (2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si postnatal airam_2108 airam_2108 Buna ziua Va rog sa ma lamuriti cu un aspect. Sunt insarcinata in 36 de saptamani si nu intentionez sa-mi iau deloc concediu prenatal, raman cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Prenatal aroflo aroflo sunt in prenatal de 10 luni.peste 5luni o sa am inca un copil.am sa iau prenatalul pt. amandoi? (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)