avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prin tribunal sau notariat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prin tribunal sau notariat?

Buna ziua,
Acum doua zile ceream un sfat cu privire la termenul in care poate judecatoria sa motiveze divortul. Am vazut si multumesc pentru raspuns, ca acest termen este de 30 de zile. Ieri m-a anuntat avocatul ca sentinta a fost emisa si ca in 2 zile o voi avea si legalizata si asta dupa trei luni de asteptare.
Noua mea intrebare se refera la modul de partajare a apartamentului. Acum 3 luni sotul imi propunea sa ne intelegem si sa impartim la jumatate valoarea apartamentului, dar dilema mea este ca nu stiu daca sa vindem prin notariat si sa specifice acesta ca "partile au primit partea de 50%-50%", sau sa intentez actiune de partaj.
Cat m-ar costa prin notariat sau prin tribunal si cat timp ar dura?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Raul Oprita , utilizator 18:09, 19 Septembrie 2009
Daca va intelegeti va duceti la notar si faceti vanzarea apartamentului.
Daca primiti banii la vanzare de ce vreti sa fie scris ca ati primit 50%?
Doamna, puteti vinde apartamentul ca bun comun daca nu s-a facut partajul. De asemenea, normal ar fi ca dupa vanzare sa faceti un partaj voluntar la notar prin care sa specificati faptul ca, in conformitate cu intelegerea comuna, fiecare sot primeste 50% din valoarea apartamentului bun comun.
Dar asta inseamna ca un notar sa va ia taxe la valoarea apartamentului de doua ori, ceea ce nu e tocmai bine. Partajul voluntar, daca nu cuprinde imobile (caci dupa vanzarea apartamentului va raman numai bani), o puteti face si la un avocat sau (nu neaparat de recomandat, dar in situatii extreme se poate si) prin act incheiat intre voi, eventual martori. Siguranta actului scade, el poate fi insa atacat cu atat mai usor.

Asa incat se mai poate ca sa faceti si vanzarea si "partajul" prin contractul de vanzare; e un siretlic sa nu platiti notarului doua onorarii; consemnati in act ca apartamentul este bun comun din casatorie, fiecare sot avand o cota acceptata de celalalt de 50%, prin urmare pretul se va plati astfel: 50% in contul X deschis pe numele sotiei si 50% in contul Y deschis pe numele sotului. Mentionati expres faptul ca sotii vanzatori nu inteleg sa conteste prezumtia legala de contributie egala la bunurile comune. =D>
Consider ca, daca faceti un contract frumusel si clar si daca nu mai aveti de impartit alte bunuri, acest act va poate asigura si ca nu se prea poate razgandi cu succes vreunul dintre fostii soti. :D Daca mai vreti, faceti si un act de mana inainte prin care va intelegeti sa vindeti bunul si sa impartiti jumi-juma banii, cu martori. Sa vad eu apoi pe sotul care are tupeul sa contrazica martori si notar!!!!:">
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
as dori sa stiu si eu exact pasii unui partaj ca am auzit atat de multe ca nu stiu cum sa procedez.exista vre-un comision care se da la stat din valoarea evaluata a imobilului.cat este acest %.cum decurge un partaj pe intelesul meu va rog ca nu stiu de unde sa incep.un avocat imi spune ceva altul altceva, ajutati-ma cu sfaturi
va multumesc
Prin modificarea recenta adusa Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal prin HG nr. 1195/2007, la pct. 1513 alin. 4 s-a prevazut: “In cazul partajului judiciar sau voluntar nu se datoreaza impozit”. Aceasta modificare a intrat in vigoare la data de 22 octombrie 2007.
Partajul se poate face fie prin intelegere, fie prin judecata in contradictoriu.
Actele necesare pentru partajarea bunurilor comune in cazul partajului prin intelegere sunt :
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor comune
- tranzactia prin care se pune capat starii de indiviziune dintre soti cu privire la bunurile comune
- taxa timbru si timbru judiciar
In cazul partajului in contradictoriu sunt necesare urmatoarele acte:
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor care se predind a fi partajate
- dovezi ale contributiiei majoritare sau exclusive a unuia dintre soti la achizionarea bunurilor
- taxa timbru si timbru judiciar

..si tranzactia prin care se pune capat starii de indiviziune ce reprezinta de fapt? Concret: eu am divortat si avem un apartament in comun! Ne-am inteles pe cale amiabila sa ii dau fostei sotii o anumita suma si sa incheiem totul amiabil! Care ar pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a nu umple buzunarele si asa doldora ale notarilor???

Alte discuții în legătură

Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj amiabil dupa divort iris65 iris65 Buna ziua, as dori un sfat in ceea ce priveste partajul amiabil al unui apartament dupa divortul definitiv. Am inteles ca se poate opta fie la o tranzactie ... (vezi toată discuția)