Vechea companie de electrificare aflata in posesia statului controla intreaga retea de distributie nationala si centrele de productie de energie electrica.
Doar ca atunci functiona corespunzator. Acum s-a venit cu 'restructurari' si modificari care erau menite sa reduca drastic costurile companiei. Nu prea s-a reusit mare lucru, dar s-a reusit ineficientizarea unui sistem care inainte cat de cat functiona.
Din ceea ce am observat personal, desi poate ma insel si daca are cineva date in acest sens il rog sa imi atraga atentia, privatizarea s-a facut prin impartirea efectiva teritorial a retelei electrice si a centrelor de productie intre 7-8 societati noi constituite. Problema este ca aceste societati pentru a functiona in sistem concurential ar trebui sa atinga in intregime consumatorii.
Este o struto-camila la mijloc.
Cele 7 companii nu vor avea acoperire totala independenta in procent mare niciodata. Solutia este folosirea infrastructurii in comun, ceea ce duce de fapt la impartirea doar pe hartie.
Un fapt important de mentionat: ENEL-ul nu permite contribuita la reteaua energetica.
Adica daca utilizatorul genereaza energie, aceasta nu va ajunge in retea si nu va fi dedusa de la plata. Din contra, se poate considera trisare conform noului sistem de contorizare si monitorizare.
Ar fi fost ceva de exemplu sa putem contribui energetic ziua, prin panouri solare, iar noaptea sa consumam din retea energie. In alte tari acest lucru este posibil, iar unii consumatori ajung in situatia in care chiar compania furnizor le este datoare.
Revenind la problema initiala, cel mai bine e sa faceti o sesizare centralizata, unde sa povestiti tot de la un cap la altul, inclusiv cu raspunsurile lor de pe parcurs (si cu ceva dovezi atasate - vedeti mai jos).
Aia cu impamantarea e o explicatie puerila; daca era un scurt se ardeau sigurantele sau daca era contact imperfect lua ceva foc. Am dat in multe cazuri de cate un 'specialist' cu explicatii d-astea ca pentru prescolari si i-am cam executat pe loc cu argumente serioase.
Citirea facturii este o alta problema. Orice om din categorie medie daca se uita acolo ii da din prima cu virgula. Eu am descifrat ce-au vrut sa scrie pe facturi si cand i-am intrebat de ce nu simplifica afisajul respectiv n-au fost in stare sa zica nimic mai mult decat un 'ca asa e'.
Ca metoda de calcul, ati putea totaliza facturile de pana acum, incepand cu 2006 ca sa puteti demonstra cat ati platit de fapt. Atasati copii dupa ala la sesizarea principala. Cereti recalcularea corecta si rectificarea erorilor respective.