avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere penala / daune morale - accident rutier grav
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere penala / daune morale - accident rutier grav

Buna seara,

As dori ca cineva sa-mi poata raspunde la cateva intrebari, va rog foarte mult.

Sora mea, cpnducand autoturismul propriu, a fost implicata intr-un grav accident de circulatie soldat cu decesul sotului si al unui nepot din partea sotului ei. Au existat si parti vatamate in urma accidentului; acestea nu au depus nicio plangere la politie si nici nu au avut vreun fel de pretentie. Au trecut aproximativ 3 luni de la data accidentului iar dosarul se afla in momentul de fata in faza de urmarire penala, iar sora mea are calitatea de invinuit.

Problema care ma framanta este ca fratele cumnatului meu intentioneaza sa depuna o plangere pentru desesul copilului si decesul fratelui sau. Intrebarile mele sunt:
Ce gen de plangere poate face in acest caz ? O poate afecta in acest dosar pe sora mea si in ce fel ? Exista vreun termen limita legal pentru depunerea unei plangeri din partea fam. lui ?

Astept raspunsurile dvs. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 10:23, 20 Octombrie 2010
Sora dvs este cercetata pentru infractiunile de vatamare corporala din culpa si de ucidere din culpa.
Rudele celor decedati nu trebuie sa faca plangere pentru ca infractiuena de
ucidere din culpa este cercetata din oficiu.
Pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa partile se pot impaca,
ar nu daca numarul de zile de ingrijiri medicale nu depaseste 60 de zile.
Daniel Coman a scris:

Rudele celor decedati nu trebuie sa faca plangere pentru ca infractiuena de
ucidere din culpa este cercetata din oficiu.

In pirmul rand va multumesc de raspuns. Eu stiu ca nu TREBUIE sau nu ar fi normal ca tocmai cei din fam. (de alianta) sa faca vreo plangere... care ar putea dauna in vreun fel surorii mele. Insa acestia intentioneaza sa faca.
Eu intreb strict de ceea ce poate face fratele cumnatului meu in acest dosar.. sau in afara acestuia. Poate depune vreo plangere ? Exista un termen limita legal pt depunere ? Fie si luand cazul in care, la solutionarea dosarului, sora mea va fi gasita vinovata.

ar putea sa se constitue parti civile in proces,in rest nu vad ce ar putea face.
Se poate constitui parte civila in dosarul penal, iar constituirea de parte
civila se poate face pana la citirea actului de sesizare in fata instantei
de judecata.
Rudele decedatei se pot constitui parte civila,solicitand contravaloarea tuturor cheltuielilor ocazionate de accident,inmormantare,pomeni,alte datini,in masura in care acestea le pot dovedi cu acte,martori sau alte probe.
De asemenea acestea pot solicita de la sora dvs.,daune morale care reprezinta contravaloarea suferintei cauzata prin deces.

Alte discuții în legătură

Pierderea calitatii de parte vatamata in proces penal si redobandirea acestei calitati in urma eliberarii unui nou certificat medical luciantec luciantec buna ziua. o sa va explic succint o speta. in urma unui accident de circulatie soldat cu decesul unei persoane si vatamarea corporala, s-a intocmit dosar ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Va rog sa ma ajutati in speta de mai jos: Accident rutier in familie, soferul pierde controlul autoturismului si se rastoarna. Soacra sufera politraumatisme, ... (vezi toată discuția)
Accident cu victimă (alcool la volan) Marinus84 Marinus84 Buna ziua Numele meu este Stoica Marian si data de 13.09.2017 am avut un accident cu victima din vina mea avand alcolemia 0,20. Victima a fost transportata ... (vezi toată discuția)