avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament in bloc nou: antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament in bloc nou: antecontract

Buna seara tuturor!

Revin si eu cu o problema, legata de asta data de un apartament in constructie pentru care am incheiat deocamdata un antecontract de vanzare-cumparare.

Problema este ca acum cateva zile a expirat termenul pana la care apartamentul trebuia sa fie "la rosu" (85% din bloc finisat), si pana la careeu trebuia sa platesc ultima sarja de bani si sa facem contractul propriu-zis de vanzare-cumparare.
Blocul insa nu a fost ridicat decat in masura de 50%, apartamentul meu practic nu exista, deci proprietarul (developerul) nu a avut cum sa faca actele (cadastru, intabulare etc.) pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Stiind situatia de fapt, am trimis cu cateva zile inainte developerului un fax prin care il rugam sa ma anunte in scris cum procedam in situatia de fata, eu cerand de fapt un act aditional. Firma nu a reactionat in nici un fel, asa ca la data cu pricina am sunat eu la ei. Tipul (administratorul firmei) parea enervat de fax, insa a fost de acord pana la urma sa ne intalnim la notar si sa facem un act aditional, cu toate ca sustinea ca nu stie ce sa scrie in el.

Mie mi se pare normal, de bun simt, sa fac un act oficial prin care sa aduc justificarea neincheierea contractului de vanzare-cumparare pana la data ce apare in antecontract. Poate aparea orice intre timp, si nu imi permit sa stau in vorbele nimanui. Vi se pare corect, normal?

A doua intrebare ar fi ce anume sa scriu in acest act, astfel incat sa ma avantajeze de drept. Eu tot ce vreau este ca acest apartament sa nu fie construit peste "o mie de ani", nu vreau nici bani, nici certuri.
Ma gandeam ca actul aditional ar trebui sa consemne situatia din teren de la ora actuala (ca blocul nu e gata, apartamentul in cauza nu exista), sa punem al deadline pentru faza "la rosu"... si cam atat.

Ce parere aveti?

PS: Se munceste continuu la bloc, dar incet, mult mai incet decat s-a prevazut in contract.

Va multumesc anticipat.
Ar trebui sa existe in orice contract de acest gen penalizari pentru nepredarea la termen. Altfel, dezvoltatorul nu se vede obligat cu nimic si isi permite sa mai si faca "nazuri". Situatia va fi aceeasi daca si acum nu faci altceva decat sa prevezi alt termen. Pe de alta parte, nu poti acum sa il obligi sa semneze actul aditional (pe care nici nu inteleg de ce sa-l faci autentic... in fine, mania autentificarii probabil ca functioneaza)
Sfatul meu e sa te duci la un avocat cu antecontractul deja incheiat, ca sa te consilieze ce ai putea sa faci si ce act aditional sa faci. Depinde mult de primul act.
Multumesc pentru replica.

Da, in antecontract exista prevederi legate de penalizari, insa ele fac referire la data predarii, nu de cea "la rosu".

Ideea cu notarul/autentificarea provine clar dintr-o "manie", poate mai bine zis frica de evenimente nedorite: verba volant, scripta manent. E vorba de multi bani in joc si grijile se pot transforma cu adevarat in manii. :) Am inceput sa ma tem cand am vazut ca firma nu reactioneaza si nu da nici macar un simplu telefon sa ne spuna cu gura lor situatia in care ne aflam.

Am vorbit cu un avocat, care n-a stiut prea multe si m-a sfatuit sa vorbesc cu un notar. La notar n-am ajuns ca e deja tarziu, am zis sa incerc pe forum.

...

Buna seara, pentru ca lucrez in domeniu, sper ca sfatul meu sa iti fie de folos.
1. Daca ai un contract cu un dezvoltator serios, trebuia sa ai in contract clauze echitabile pentru ambele parti, (clauze referitoare la situatia in care esti acum , pentru ca aceste situatii sunt inevitabile si trebuiesc prevazute in contract) daca acestea nu exista este clar, nu ai contractat un dezvoltator serios. (sau un agent exclusiv) Nu prea ai de ales , fie iti indepinesti obligatiile din contract, fie te adresezi protectiei consumatorului.
2. Pentru a stii exact ce s-a intamplat cu lucrarile( de ce au intarziat ) te poti duce direct pe santier sa intrebi, fie ca contractant fie ca persoana care doreste sa contracteze in viitor. In principiu toti constructorii au avut probleme cu finalizarea lucrarilor la termen datorita lipsei de muncitori si intemperiilor , iar altii datorita litiigilor aparute ulterior pe teren. Daca complexul rezidential are un nume te pot ajuta cu informatii. Daca este dezvoltat de o persoana fizica nu este foate bine, din acest an vor plati TVA si nu stiu ce vor face...
Succes.. sa stii ca cumpararea unui bun viitor este ok.
Gina

gherghina a scris:

Buna seara, pentru ca lucrez in domeniu, sper ca sfatul meu sa iti fie de folos.
1. Daca ai un contract cu un dezvoltator serios, trebuia sa ai in contract clauze echitabile pentru ambele parti, (clauze referitoare la situatia in care esti acum , pentru ca aceste situatii sunt inevitabile si trebuiesc prevazute in contract) daca acestea nu exista este clar, nu ai contractat un dezvoltator serios. (sau un agent exclusiv) Nu prea ai de ales , fie iti indepinesti obligatiile din contract, fie te adresezi protectiei consumatorului.
2. Pentru a stii exact ce s-a intamplat cu lucrarile( de ce au intarziat ) te poti duce direct pe santier sa intrebi, fie ca contractant fie ca persoana care doreste sa contracteze in viitor. In principiu toti constructorii au avut probleme cu finalizarea lucrarilor la termen datorita lipsei de muncitori si intemperiilor , iar altii datorita litiigilor aparute ulterior pe teren. Daca complexul rezidential are un nume te pot ajuta cu informatii. Daca este dezvoltat de o persoana fizica nu este foate bine, din acest an vor plati TVA si nu stiu ce vor face...
Succes.. sa stii ca cumpararea unui bun viitor este ok.
Gina

Ce este acela un dezvoltator serios? Daca toti dezvoltatorii intarzie din diverse cauze, incapabili fiind sa prevada diverse tipuri de probleme, cat sunt ei de seriosi?
Contractele de cumparare bunuri viitoare au, majoritatea, clauze abuzive, penalitatile sunt, de regula, disproportionat mai mari pentru beneficiar etc. Mai mult, ele sunt foarte des niste copntracte de adeziune, cererea de negociere a lor conform codului civil determinand rasul reprezentantilor dezvoltatorului sau firmei de promovare.

Trebuie vazut antecontractul, asa asa cum v-a spus cineva mai sus, astfel incat sa faceti un act ulterior care sa fie in masura a corecta ceea ce nu s-a prevazut prin actul initial. Notarul nu este specializat nici in intocmire de contracte si nici in potentiale litigii, astfel ca experienta sa in aceste domenii este supraevaluata. Consider ca veti gasi un avocat care sa va explice ce inseamna acel prim contract, ce puteti face si cum ar trebui formulata continuarea.
Consider, de asemenea, ca autentificarea este o manie... :D
AVLIL a scris:
Mai mult, ele sunt foarte des niste contracte de adeziune, cererea de negociere a lor conform codului civil determinand rasul reprezentantilor dezvoltatorului sau firmei de promovare.

Asa e, mi s-a intamplat si mie, chiar in interes personal. Am apucat sa vad, intre altele ca asociatia de proprietari se "constituia" chiar prin antecontract :O , se putea modifica pretul pe parcurs... raspunderea constructorului (sau a cuiva inafara de cumparator) lipsea cu desavarsire, si o intreb pe domnisoara care tot prezenta ce si cum se va face "cu cine pot discuta clauzele contractului?". Raspunsul evident a fost "Ce sa discutati?" si o mirare peste masura #-o . Noroc ca apartamentul era gandit foarte prost...

PS: Ma, da' rea esti :)
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecontract apartament in constructie Cuvunu Cuvunu Buna ziua, Am incheiat un antecontract cu un dezvoltator pers fizica ptr un apartament in faza de constructie, imobilul este la rosu momentan, termenul de ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre dreptul de superficie si cel de proprietate danasimo danasimo Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare apartament si acum am constatat cu stupoare ca nu voi avea nici un drept de proprietate asupra terenului pe ... (vezi toată discuția)
Ce clauze să aibă un antecontract de v-c pentru un apt. în imobil nou? fuzzydoe fuzzydoe Doresc să achiziționez un apartament într-un imobil nou prin programul \\"Prima Casă\\" și ca să evit potențiale probleme, vreau să știu la ce ar ... (vezi toată discuția)