avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta intre dreptul de superficie si cel de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta intre dreptul de superficie si cel de proprietate

Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare apartament si acum am constatat cu stupoare ca nu voi avea nici un drept de proprietate asupra terenului pe care se construieste, ci doar un drept de superficie. Dezvoltatorul nu m-a informat ca nu are in proprietate terenul pe care construieste blocul. Care este diferenta intre dreptul de superficie si cel de proprietate? Pot sa-l acuz pe vanzator pentru inselaciune si sa cer rezolutiunea antecontractului?
Cel mai recent răspuns: Bianca1998 , utilizator 11:45, 11 Decembrie 2018
Daca este vorba despre un apartament, nu prea aveti cum sa obtineti si dreptul de proprietate asupra terenului . Dreptul de superficie este doar un drept de folosinta al unui teren . Cel care detine un imobil pe terenul altcuiva , cu alte cuvinte.
Nu stiu daca este inselaciune, important este ceea ce scrie in contract, clauzele existente care, probabil va pot elucida in privinta acestui aspect. Daca veti cere desfiintarea , nu veti pierde avansul ? ce anume prevede acest antecontract?
Deci dumneavoastra ati incheiat un antecontract de vanzare cumparare apartament si nu-l puteti acuza pe vanzator de inselaciune deoarece nu v-a inselat .

Dreptul de superficie se refera la folosinta terenului pe care se afla constructia, avand aceeasi durata ca si existenta constructiei , deci dumneavoastra ati cumparat numai apartamentul , nu si terenul , deoarece cumpararea terenului nu v-ar fi folosit la nimic .

Superficiarul e un simplu detentor precar (acest drept real principal derivat,imobiliar , perpetuu , fiind o creatie a doctrinei ) care confera acestuia doar atributele de posesie , folosinta , si , spre deosebite de celelalte dezmembraminte (dreptul de uz , uzufruct , abitatie ) confera si un drept de dispozitie materiala.

Nicidecum dreptul de proprietate.
De data aceasta , el e golit , totusi , de anumite atribute.Dreptul de dispozitie juridica apartine numai proprietarului (amintind , aici , actele de insemnatate deosebite: instrainarea , grevarea cu sarcini ).

Totusi , cand cititi un contract, va asumati , ulterior , si prin semnarea , continutul acestuia .Asa incat, invocarea a necunoasterii legii civile nu constituie motiv de desfiintare a actului.

Succes.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
danasimo a scris:

Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare apartament si acum am constatat cu stupoare ca nu voi avea nici un drept de proprietate asupra terenului pe care se construieste, ci doar un drept de superficie. Dezvoltatorul nu m-a informat ca nu are in proprietate terenul pe care construieste blocul. Care este diferenta intre dreptul de superficie si cel de proprietate? Pot sa-l acuz pe vanzator pentru inselaciune si sa cer rezolutiunea antecontractului?

Ce scrie in antecontract? Ce vinde vanzatorul?Ar putea exista 2 situatii: 1) in care este scris ca se vinde teren in suprafata de ..... (desi nu cred , avand in vedere ca este bloc), sau 2) in care doar vanzarea apartamentului e trecuta .
Daca ne aflam in cel de-al doilea caz nu poate fi vorba de inselaciune.
Asa cum a spus si colega Ioana, trebuie sa cititi mai intai si apoi sa semnati.Prin semnare sunteti de acord cu continutul contractului.
Eu cred ca in contract scrie ca se vine apartamentul , deoarece pana acuma nu am intalnit ca in cazul vanzarii unui apartament dintr-un bloc sa fie vandut si terenul odata cu acel apartament .
De obicei vanzarea terenului odata cu apartamentul este facuta numai pentru suprafetele locative mici de genul apartament in vila sau spatiu comercial situat intr-o casa .
Daca doriti rezilierea antecontractului trebuie sa gasiti alte motive mai plauzibile .

Alte discuții în legătură

"drept de folosinta teren aferent" sau "drept de proprietate" apartament Andreea20171 Andreea20171 Doresc sa cumpar un apartament construit dupa 2012, apartamentul este detinut de un cetatean non Euro (moldovean) , acesta are drept de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)
Clauza in antecontract cumparare apartament in imobil nou (proprietate teren) newuzer newuzer Buna ziua, Urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru a achizitiona un apartament dintr-un imobil aflat in constructie. Am o ... (vezi toată discuția)