avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Drept de folosinta teren aferent\" sau \"drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Drept de folosinta teren aferent" sau "drept de proprietate" apartament

Doresc sa cumpar un apartament construit dupa 2012, apartamentul este detinut de un cetatean non Euro (moldovean) , acesta are drept de proprietate asupra apartamentului si drept de folosinta asupra terenului aferent(cel de 5mp, 0.5% din bloc)
Am cateva intrebari:
Exista vreo problema daca il preiau cu dreptul de folosinta? (referitor la teren) ... ma refer daca peste 2-5 ani doresc sa-l revand,
Dreptul de folosinta cu cel de proprietate asupra acestui teren este acelasi? Adica proprietarul care a construit blocul poate vreodata sa mi-l ia si sa ma puna sa ii achit o suma de bani?

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 06:15, 29 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU este nicio problema cu dreptul de folosinta de sub bloc. Unii au drept de proprietate pe cei 5-6-10 mp (de fapt a fost o campanie prin care i-au facut pe toti proprietari de la bloc, prin ordin de prefect, proprietari si pe terenul de sub bloc, ca sa-i taxeze mai bine la impozite), altii au ramas cu dreptul de folosinta (si traiesc bine mersi). Problema va fi dupa ce pica blocul, in caz ca proprietarii nu se invrednicesc sa-l recladeasca, atunci cei 5 metrii nu vor fi ai dvs ca sa faceti gradina pe ei, ci vor reveni probabil proprietarului (care o fi acela, nu stim, statul, comuna sau dezvoltatorul). Oricum ar fi, notarul este competent sa verifice actele si sa va lamureasca in concret.
Am verificat la notarul unde s-a facut primul contract intre dezvoltator si cumparator si apare pe chitanta SE VINDE APARTAMENTUL X + TERENUL aferent. Deci exista o dovada ca s-a platit la momentul acela dar ca nu sa putut sa fie scris acest lucru si in contractul de v-c.
Acesta acum imi cere din nou 5.000 euro pentru acesti 10 metrii motivul fiind: PRETUL ZONEI.
Eu pot sa reclam undeva lucrul acesta? sa il dau in judecata? sau chitanta aceasta care se afla la notar in original este nula si este strict intre dezvoltator si primul proprietar.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
Andreea20171, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa ne intelegem (macar partial). A existat un dezvoltator (primul vanzator) (nr.1), apoi un proprietar roman (nr.2), apoi un proprietar moldovean (nr.3) si acum dvs (nr.4). Corect?

Daca da, este foarte posibil (zic posibil, pentru ca trebuie sa verific legea 312 si nu am facut-o) ca moldoveanul era in incapacitate legala de a cumpara terenul si ca atare i s-a transmis doar un drept de folosinta (nu un drept complet de proprietate).

Bun. Asa stand lucrurile, romanul (nr.2) a ramas nud proprietar pe terenul ala (adica nu poate sa dispuna de el in niciun fel, pentru ca terenul de sub bloc este accesoriu fata de apartament si se transmite odata cu apartamentul (de acum si pururi). Moldoveanul (nr.3) nu va poate transmite decat folosinta (pentru ca proprietatea integrala nu o are, pentru ca nuda proprietate a ramas la nr.2).

Deci, acum, se pune intrabarea - Cine va cere cei 5000 eur, romanul sau moldoveanul?
Daca vi-i cere romanul nu merita sa-i platiti pentru ca oricum aveti folosinta terenului.
Daca vi-i cere moldoveanul, nu are ce sa va dea la schimb pentru ca nu detine proprietatea.
Deci?
Multumesc pt mesaj. Deci: dezvoltatorul a vandut acestui moldvean acum cativa ani iar eu am cumparat de la acesta. Eu sunt a2lea proprietar. I-a dat dreptul de folosinta asupra terenului. Fiind cetatean non UE nu are drept asupra terenului ca proprietar, doar asupra apartamentului ( in v-c intre dezv si moldovean este trecut: odata cu vanzarea apart nr X ofer si dreptul de folosinta in cota de 2% ). Asa l-am preluat si eu la randul meu la. notar. Deasta intreb pt ca nu stiu ce sa fac, dezvoltatorul nu doreste sa imi cedeze acest teren gratuit (fiind cetatean roman) si doreste sa-l vanda. Eu pot avea probleme? Sa ma oblige invr-un fel sa il cumpar?
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
Andreea20171, utilizator
Am inteles acum. Termenii in care discutam nu se modifica prea mult, in sensul ca :
- moldoveanul va vinde ce are, adica apartamentul plus dreptul de folosinta asupra terenului,
- dezvoltatorul are nuda proprietate pe cei 5 mp de teren (cu care nu are ce sa faca) si vrea sa va ciupeasca de 5000 eur. Asta este, nu aveti cum sa-l obligati sa va dea terenul, dar nici lui nu-i foloseste terenul la nimic. El o sa ramana cu nuda proprietate pana pica blocul la un cutremur, moment in care dvs pierdeti dreptul de folosinta asupra terenului de sub bloc (pentru ca nu mai exista blocul), iar dezvoltatorului i se intregeste proprietatea (si poate sa curete terenul de moloz si apoi sa vanda cei 5 mp).

Concluzia este ca dvs ati cumparat ce scrie in actul moldoveanului (apartament + folosinta teren), si atat. Dezvoltatorul nu are cum sa va oblige sa-i cumparati acum terenul respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Drept exclusiv in baza contractului vanzare cumparare apartament Lorelai52 Lorelai52 Am platit avans pentru un apartament (in constructie, situat la parter) cu un teren aferent de 60mp.. In pretul apartamentului este inclusa si valoarea ... (vezi toată discuția)
Drept de folosinta a locului de parcare nossferatuss nossferatuss Buna ziua. Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si am primit de la dezvoltator, prin contractul de cumparare, \"dreptul de folosinta exclusiva\" ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere Monica H. Monica H. daca un cetatean moldovean cumpara un imobil (locuinta sau pamint) in romania, iasi spre exemplu..i se acorda permis de sedere? Dreptul de proprietate ii ... (vezi toată discuția)