Buna ziua, am anumite neclaritati legate de dreptul de mostenitor si de succesiunea unei bunici. Situatia este relativ complicata, dar o sa incerc sa o explic pe scurt.
Bunicii mei naturali s-au despartit. Fiecare dintre ei s-a recasatorit. Din casatoriile actuale nu a rezultat niciun mostenitor. Dintr-a lor, tatal meu este unicul fiu.
In cazul bunicului meu natural, doamna cu care s-a recasatorit avea o fiica rezultata dintr-o casatorie anterioara. Acea fiica este schizofrenica si este internata intr-un centru specializat. Cu alte cuvinte este in grija statului.
Doamna cu care s-a recasatorit bunicul meu natural, a decedat acum 4 ani de zile. Dansa are o nepoata care se ocupa in locul ei de fiica schizofrenica.
Prima intrebare ar fi legata de succesiune. Mai exact, este posibil ca nepoata respectiva sa fi facut succesiunea dupa dansa fara ca tatal meu sa stie? Asta luand in considerare ca fiica naturala a dansei, este incapabila dpdv intelectual sa emita pretentii la dreptul sau matern.
Si a doua intrebare, ar fi posibil ca eu sau tatal meu sa incepem succesiunea dupa dansa, si ce ar presupune mai exact luand in considerare fiica bolnava.
buna ziua.
dvs. nu aveti vocatie succesorala la succesiunea sotiei bunicului dvs.
succesori legali sunt sotul supravietuitor si fiica dansei .
pt. fiica defunctei se va numi un tutore .
iar tatal dvs. va trebui sa se adreseze unui birou notarial in vederea dezbaterii succesiunii defunctei .
@oana_mc: bunicul traieste. Nu e vorba de bunurile dobandite de bunicii mei naturali in timpul casatoriei lor. E vorba de bunurile comune dobandite in timpul celei de-a doua casatorii.
La ambii bunici naturali, atat in cazul bunicului cat si a bunicii sunt probleme legate de mostenire. Ambii s-au recasatorit cu persoane care aveau cate un mostenitor.
@roxanel. Multumesc de raspuns. Mi-ati elucidat o nedumerire. Totusi ati putea sa imi raspundeti daca fiica defunctei, de fapt in cazul de fata, tutorele ei, poate sa obtina succesiunea mamei sale fara ca tatal meu sa fie anuntat in vreun fel?
bunicul trăieşte - dânsul trebuie să meargă la notar şi să înceapă dezbaterea succesorală, având calitatea de moştenitor - soţ supravieţuitor.
De asemenea are drept de moştenire şi fiica defunctei, indiferent de starea de sănătate în care se află - deşi ar fi bine să precizaţi care este natura sa juridică - dacă este pusă sub interdicţie sau nu.
Bineînţeles, copiii născuţi din căsătorii diferite vor moştenii împreună numai pe tatăl lor comun sau pe mama lor comună, neavând vocaţie succesorală la moştenirea lăsată de tatăl vitreg, respectiv mama vitregă.
Cu alte cuvinte, tatăl dvs. nu are vocaţie succesorală la moştenirea soţiei bunicului.
Bunicul meu nu poate sa inceapa dezbaterea succesorala. Este paralizat pe partea dreapta, nu poate sa scrie, nu poata sa vorbeasca si are perioade sporadice de luciditate.
Asta este si motivul pentru care ma interesez de aceste lucruri. As dori sa evit o situatie neplacuta in cazul decesului sau.
Din ce inteleg eu din raspunsurile dumneavoastra, e destul de complicat ca bunurile comune ale bunicului meu si a bunicii mele vitrege sa-mi revina mie sau tatalui meu dupa decesul bunicului.