Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare apropiata imprumutului fara ca eu sa mai platesc contravaloarea facturii prin banca.
Sepoate considera plata deja facuta la bunul cumparat si facturat din imprumuturile date? De ce documente am nevoie?
Aveti nevoie de un contract intre cele 2 firme - ori de imprumut ,ori de vanzare cumparare a bunului respectiv ! Sau de imprumut cu garantie bunul si executata garantia la expirarea termenului!
B-)
Ori , ori , ori....sunt multe posibilitati....
Intr-adevar, sunt mai multe posibilitati, in functie de scopul operatiunii vazute in ansamblu. Puteti incheia un contract de vanzare-cumparare a bunului avut in vedere cu plata in transe (eventual, si cu transferul dreptului de proprietate o data cu plata ultimei transe din pret), sau puteti acorda o serie de imprumuturi respectivei societati si apoi sa incheiati o conventie de dare in plata conform careia, in contul totalului sumelor primite, societatea imprumutata va remite un bun, sau puteti acorda respectivele imprumuturi si apoi sa incheiati un contract de vanzare-cumparare pentru bunul respectiv, mentionand compensarea creantei societatii vanzatoare constand in pretul bunului cu creanta societatii cumparatoare constand in suma valoarea totala a imprumuturilor. Mai sunt si alte solutii. Toate acestea insa trebuie verificate si cu un contabil in functie de situatia specifica a societatii dvs. si, dupa cum am mentionat mai sus, in functie de scopul principal al tranzactiei in ansamblu.
Eu stiu ca o firma nu poate imprumuta o alta firma decat daca are in obiectul de activitate asa ceva. Daca nu, nu se poate.
Cel mai corect ar fi sa faceti un contract pentru vanzare al bunului respectiv si sa incasati avans pana la data la care poate fi efectuat transferul dreptului de proprietate.
Este doar o parere.
Succes!
Uitati ce spune art. 5 din Legea nr. 99/2006:
Art. 5. - (1) Se interzice oricărei persoane juridice care nu este instituţie de credit autorizată, cât şi oricărei persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică să se angajeze într-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, într-o activitate de emitere de monedă electronică ori într-o activitate de atragere şi/sau gestionare de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordării de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziţionarea de bunuri şi/sau servicii de către membrii acestora.
Nu am intalnit o prevedere legala care sa interzica unei persoane juridice sa acorde imprumut altei persoane juridice sau fizice, cu atat mai mult cu cat acest lucru nu se face cu titlu curent. In al doilea rand, doar activitatile care fac parte din business-ul curent al unei societati se mentioneaza in actul constitutiv ca obiect de activitate, nu operatiunile accidentale.
Va dau un singur argument de reglementare pozitiva, restul le cautati dvs. Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999. Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite.
In plus, ganditi-va la creditarea societatilor de catre asociatii persoane juridice.
Buna seara ,
Daca persoana juridica are in statut activitatea de creditare sau daca firmele care incheie contractul de imprumut sunt afiliate atunci se poate
Dar daca persoana juridica nu are aceasta activitate in statut nu poate acorda imprumuturi .
Temei legal :
1.Art. 34 din decretul 31/1954
Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.
LEGE nr. 93 din 8 aprilie 2009 privind instituţiile financiare nebancare
Art. 2
(1)Activitatea de creditare se desfăşoară cu titlu profesional prin instituţii de credit şi prin instituţiile financiare prevăzute la art. 1 alin. (3), în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin instituţii financiare nebancare, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, prin legile speciale care le reglementează activitatea şi prin reglementările emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentei legi.
(2)Este interzisă desfăşurarea cu titlu profesional a activităţii de creditare de alte persoane decât cele prevăzute la alin. (1).
ORDONANTA nr. 28 din 26 ianuarie 2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale
Art. 3
(1)Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit definite în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si prin institutii financiare nebancare, în conditiile stabilite prin prezentul titlu, precum si prin legi speciale care le reglementeaza activitatea.
(2)Entitatile, altele decât cele prevazute la alin. (1), nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare.