avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de sarcina si lauzie

Daca am nascut un copil mort la cate zile de concediu de lauzie am dreptul? Angajatorul spune ca 126, medicul de familie are parerea ca am 42 de zile (obligatoriu dar nu mai mult) si cei de la Casa de Asigurari spun 63 de zile....
Mentionez ca din prenatal am luat 30 de zile.
Poate sa ma lamureasca cineva? multumesc,
Cel mai recent răspuns: LEDO , utilizator 12:04, 23 Octombrie 2010
ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

ART. 43
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(5) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Ok, multumesc! Deci calculul facut de mine: 126-42=84, din care 30 prenatal, deci dupa nastere mai am dreptul concret la 54 de zile.; e corect?
1. Nu ati inteles bine. In art. 43(5) din OUG 158/2005 spune:
"În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia".
2. Adica indemnizatia de maternitate se acorda pe toata perioada concediului de lauzie. Iar acesta este de 63 de zile.
3. Deci de la data nasterii beneficiati de 63 de zile de concediu de lauzie, asa cum vi s-a spus de la Casa de Sanatate.
4. Cele 30 de zile luate sunt de sarcina (prenatal).
E clar:) Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal dragosgad dragosgad ma lamureste si pe mine cineva care este treaba cu concediul prenatal si postnatal. de la cite saptamini sse da sau ? sau care este treaba cu concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)