Buna ziua,
am incheiat contract de munca partial ( 2 ore).Va rog sa-mi spuneti ,daca, pentru vechime in munca completa, trebuie sa inchei si un contract de asigurari sociale .am uitat sa mentionez ca salariul brut este undeva peste 3000 lei noi.
multumesc
1. Stagiul de cotizare pentru pensie nu se modifica, este acelasi la la un CIM cu full-time.
2. Conteaza numai venitul pentru care platiti contributia la pensii.
3. Va afecteaza numai daca veti fi in situatia in care veti ficoncediata: nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Spre rusinea mea inca nu am inteles care e diferenta intre stagiul de cotizare si vechimea in munca. Este unul si acelasi lucru? Stagiul de cotizare stiu ca reprezinta timpul calendaristic in care asiguratul plateste contributia de CAS, contributie care se cumuleaza in cazul mai multor CIM concomitente (logic nu si timpul lucrat)..
Ank27:
1. Stagiul de cotizare poate cuprinde si perioade nelucrate cum ar fi: stagiul militar, facultate, perioada pentru care o persoana a platit contributia pentru pensie in baza unui contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de Pensii etc.
2. Vechimea in munca este perioada in care ai lucrat in baza unui CIM. Dar daca un angajator nu plateste contributia la pensie o perioada, aceasta perioada nu este stagiu de cotizare.
as dori sa stiu concret : pentru C.M. pe 2 ore , la un salariu de incadrare de 3.000 RON se considera stagiu complet? in caz contrar, sunt dispusa sa inchei contract de asigurare sociala;asta doream de fapt sa stiu:daca raman doar pe contractul de munca ,sau este nevoie de o asigurare suplimentara.
multumesc.
Cim part - time
EuPiti
buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ce drepturi imi revin ca urmare a semnarii unui contract part-time? cum se calculeaza ca vechime la pensie?
multumesc (vezi toată discuția)