avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contibutie cas
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contibutie cas

in cazul in care nu am avut contract cu casa de asigurari de sanatate(si deci sunt pus in situatia de a plati contributia pe ultimii 5 ani +penalizari,)si ma angajez cu contract de munca la o societate comerciala,care sunt obligatiile ce imi revin mie?dar angajatorului?se mai face plata pe 5 ani?dar majorarile?trebuiesc platite inainte de angajare?de catre cine?
Cel mai recent răspuns: betis , utilizator 17:01, 5 Februarie 2008
Trebuie sa platesti pe ultimii 5 ani doar daca ai avut venituri din activitati profesionale supuse impozitului pe venit . In cazul in care nu ai avut astfel de venituri, trebuie sa platesti doar pe ultimele 6 luni, cu majorari, bineinteles ;).
Daca te angajezi cu contract de munca, angajatorul retine si vireaza lunar, din salariul tau brut, contributia individuala, platind si el o contributie aplicata fondului de salarii. In plus, depune lunar o declaratie privind listele nominale ale salariatilor asigurati.
In cazul in care nu ai avut venituri in ultimii 5 ani si nu ai nevoie de asistenta medicala 6 luni de la data angajarii...ai scapat ! ;)
am un venit din chirie de 10 lei pe luna.asta duce in acest caz la plata pe 5 ani?
Eu am o problema asemanatoare.
Sunt angajat fara intrerupere din 2005.
Cei de la CAS imi solicita plata contributiei + penalitati, calculata din iunie 2004 data absolvirii facultatii, pana la data angajarii din 2005, pe 6 luni.
Este normal?
Am nevoie de un temei legal in acest sens.
Multumesc!
Legea 264/2007 pt. modificarea si completarea Legii 95/2006 :

20. La articolul 259, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;
b) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;
c) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la lit. a) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.
(8) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (7) termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurări de sănătate sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, după caz."

Cred ca va incadrati la pct.c)
Multumesc ptr raspuns.

Alte discuții în legătură

Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Neplata asigurarii de sanatate AdinaMacovei AdinaMacovei Buna ziua! Eu nu mi-am platit asigurarea de sanatate de 2 ani de zile si nici nu am fost inregistrata la nicio casa de sanatate din Romania in acest timp. ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate POPURSU POPURSU Buna ziua, ma intereseaza si pe mine daca ma pot asigura la stat avand in vedere ca nu am fost angajat si prin urmare nu am avut niciodata asigurare la ... (vezi toată discuția)