Buna ziua! Acum ceva timp, mai exact 3 luni, socrul meu a facut o reclamatie la politie cum ca soacra mea iar fi furat depozite bancare de 41.500 de lei, fiica lui l-ar fi batut si eu l-as fi insultat si calomniat! Am fost chemeti la politie si am dat declaratii scrise cu ceea ce s-a intamplat. Martorul lui (fratele acestuia) a recunoscut ca nimeni nu l-a batut ,insultat sau adresat injurii. Deci Politia nu a avut ce face si ne-a trimis acasa! El nu s-a oprit si a facut plingere penala , iar la politie ,iar declaratii si procurorul a dat neinceperea urmarii penale pe motiv ca ---cecurile bancare nu au existat nicoidata , iar martorul lui a dat aceiasi declaratie ca nimeni nu l-a batut ...etc! Dumnealui a facut recurs la aceasta decizie la parchetul de la judet... si surpriza , tot neinceperea urmarii penale! Am primit si raspuns cu acest rezultat! Acum am primit citatie sa ne prezentam la proces ca parti invinuite ": pentru FOND- plingere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata"
- Ce inseamna acest lucru?
- Stiu ca umbla prin sat cu sume de bani sa convinga pe cineva sa vina ca martor!
Se pot schimba cele doua decizii si sa inceapa urmarirea penala? Multumesc!
rezolutiile/ordonantele procuroului si prim-procurorului pot fi atacate la instanta de judecata, in principiu, la judecatorie, a carei hotarare poate fi atacata cu recurs, la tribunal. asa ca, e foarte posibil sa mai primiti citatie si de la tribunal, peste cateva luni. insa, si aceste instante ii vor respinge plangerea/recursul.
Rezolutia sau ordonanta procurorului ierarhic superior poate fi atacata cu plangere in termen de 20 de zile de la data comunicarii, la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, posibilitate de care a uzat si petentul- parte vatamata in acesta caz.
In principiu, instanta are la indemana 3 posibilitati:
-fie sa respinga plangerea si sa mentina rezolutia sau ordonanta atacata,
-fie sa admita plangerea, caz in care rezolutia sau ordonanta se desfiinteaza, iar cand instanta considera ca probele nu sunt suficiente trimite cauza la parchet in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale,
-fie sa admita plangerea si considerand ca probele existente sunt suficiente, sa retina cauza spre judecare in complet legal constituit.
Daca prin sentinta pronuntata de instanta plangerea se respinge, hotararea instantei de fond este atacabila cu recurs in 10 zile de la pronuntare sau de la comunicare dupa caz.
Multumesc pentru raspuns! El acuza ca i s-au furat banii de catre sotie , dar banii nu au existat vreodata , banca a pus la dizpozitia parchetului istoricul sumelor depuse, iar suma reclamata de el nu a existat niciodata; sustine ca fiica lui l-a lovit dar nu are certificat medical si nici nu a putut arata politiei la data respectiva vreo urma pe corp sau ceva de genul; faptul ca eu l-am insultat sau calomniat a fost contrazis de de
declaratia marorului propriu! deci nu cred ca instanta ii va da castig de cauza !
Trebuie sa cautam un avocat sa ne reprezinte?