avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia tatal de indemnizatia pentru CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia tatal de indemnizatia pentru CCC?

Buna ziua, am o intrebare la care astept un raspuns avizat, eu beneficiez de indemnizatie, fiul meu are 6 luni, insa m-as intoarce la servici si as vrea sa beneficieze sotul meu de indemnizatie .Problema este ca de anul trecut din luna decembrie nu mai are venit ( cand i s-a terminat somajul).Intrebare mea este daca exista vreo posibilitate sa beneficieze el ( sa achit din urma contributia la pensii ...nu stiu exact ce trebuie).Va multumesc foarte frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:59, 24 Octombrie 2010
1. Legal este posibil daca tatal indeplineste si el conditia ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa fi avut venituri profesionale supuse impozitarii (sau perioade asimilate).
2. Plata contributiilor (chiar si retroactiv) nu ajuta la primirea indemnizatiei pentru CCC.
Va multumesc pentru raspuns, insa puteti sa-mi explicati ce reprezinta " sau perioade asimilate".Nasterea a fost in aprilie 2010 iar somajul sotului meu a expirat in dec.2009.Va multumesc, cu deosebit respect pentru raspunsul dvoastra.
1. Din OUG 148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

2. Perioadele asimilate sunt cele de la alin.(2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil claudia87 claudia87 Situatia mea este urmatoarea: am absolvit facultatea in iunie 2009. Din octombrie am inceput cursurile de master la zi iar in decembrie m-am angajat pe ... (vezi toată discuția)
Conventie civila say say Se beneficiaza de indemnizatie de crestere copil in cazul incheierii unei conventii civile de prestarii servicii cu o persoana? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului din pensie de handicap VALI_H VALI_H beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului daca am pensie pentru handicap? (vezi toată discuția)