avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... continuare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

continuare somaj

BUNA ZIUA.MOMENTAN MA AFLU IN SOMAJ ACEASTA FIIND ULTIMA LUNA.AM AVUT DREPTUL LA 9 LUNI DE SOMAJ DIN FEB. PANA IN NOIEMBRIE.INTREBAREA MEA ESTE DACA NU GASESC NIMIC DE MUNCA PE PIATA MUNCI CE TREBUIE SA FAC PENTRU A-MI MERGE VECHIMEA.
O CUNOSTINTA MI-A SPUS SA MERG LA DIRECTIA MUNCI SA SA PLATESC O SUMA CA SA COTIZEZ LA FONDUL DE PENSIE.DAR NU INTELEG CLAR CUM SA NU MAUNCESC SI SA PLATESC. IDEEA ESTE CA DACA PLATESC INCA 12 LUNI CAT CERE STAGIU DE COTIZARE PT SOMAJ MAI POT INTRA DUPA UN AN IN SOMAJ SAU MACAR PANA GASESC CEVA DE MUNCA. SINCER A-SI VREA SA RAMAN SI INSARCINATA.CE TREBUIE SA FAC SA AM CONTINUITATE SI SA POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIE PT. CRESTERE COPIL.VA MULTUMESC PT. RASPUNS SI VA DORESC O SAPT LINISTITA.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 24 Octombrie 2010
1. In primul rand, va rog frumos sa respectati Regulamentul forumului si sa nu mai scrieti exclusiv cu litere mari. Este foarte obositor la citit.

2. - Conform Legii 19/2000 orice persoana se poate asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

3. Din Legea 76/2002:
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
Art. 22. - (1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.

4. Plata impozitelor si a contributiilor la fonduri nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.

5. Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri impozabile supuse impozitarii sau perioade asimilate, asacum spune OUG148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

6. - Ati putea sa incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna de zile) si la expirarea acestuia veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
- Din cele 24 de luni scadeti lunile cat ati fost in somaj si trebuie sa va ramana cel putin 12 luni lucrate si cotizate la somaj.

7. In somaj fiind veti putea beneficia de concediu medical, concediu de maternitate (sracina si lauzie) si CCC pana la 2 ani.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere indemnizatie somaj, continuare cotizatie ADRIANA_O ADRIANA_O Buna ziua, Pe data de 30 octombrie 2010 mi se incheie indemnizatia de somaj si dupa aceasta data, vreau sa cotizez la stat in ideea de a avea vechime la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia ptr cresterea copilului pici pici Am si eu o nelamurire privind aceasta indemnizatie ptr cresterea copilului,o mama care nu este angajata ,dar care isi plateste contibutia la asigurarile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului Anca_87 Anca_87 Am o intrebare in legatura cu indemnizatia pt cresterea copilului.Sunt studenta in anul 3 ,la o facultate particulara ,la zi.Pot beneficia de indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)