avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Contradictie sau nu?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Contradictie sau nu?

Am o intrebare
Daca 2 Legi reglementeaza o situatie contradictoriu, fara ca una sa precizeze ca o modifica pe alta, sau in cazul in care in aceasi lege sunt 2 articole care reglementeaza contradictoriu o situatie, care este rezolvarea corecta a situatiei?

Lege nr. 246 din 18/07/2005
"Art. 6. - (1) În vederea dobândirii personalității juridice, membrii asociați încheie actul constitutiv și statutul asociației, în formă autentică sau atestată de avocat.
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sancțiunea nulității absolute:
….
f) patrimoniul inițial al asociației; activul patrimonial, în valoare de cel puțin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociației, este alcătuit din aportul în natură și/sau în bani al asociaților. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv și a statutului este obligatorie;

Deci se precizeaza ca forma autentica este obligatorie in cazul aportului in natura. Daca nu sunt in natura ci numerar nu este obligatorie forma autentica.
Aceasta contrazice aliniatul (1)
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 21:06, 3 Noiembrie 2010
Deci se precizeaza ca forma autentica este obligatorie in cazul aportului in natura. Daca nu sunt in natura ci numerar nu este obligatorie forma autentica.
Aceasta contrazice aliniatul (1)


Ceea ce faci tu mai sus se cheamă "interpretare gramaticală" a normei juridice, metodă neadecvată înţelegerii textului.
Textul trebuie interpretat sistematic, prin coroborare cu alte norme juridice care reglementează transferul de proprietate.
De exemplu, chiar dacă nu era prevăzut expres în OG26/2000, trebuiau aplicate normele codului civil cu privire la donaţie, care prevăd că aceste operaţiuni se încheie prin acte autentice.
Există chiar o ierarhie a normelor juridice.
Nu văd o contradicţie, ci doar norme specifice care trebuie interpretate prin coroborare.


.............................
Metodele interpretarii normelor juridice

Tehnica interpretarii dreptului poarta denumirea de metodologia interpretarii, deoarece procedeele tehnice utilizate au semnificatia unor metode. Au caracter general aplicabil intregului sistem de drept, patru metode tehnice de interpretare:
1. Interpretarea gramaticla, consta in folosirea procedeelor de analiza morfologica si sintactica a textelor normativelor. Intelesul unor termeni si expresii in formularea textului normei de drept poate fi identificat cu cel din limbajul obisnuit sau poate avea un sens specifi juridic.uneori legiuitorul, pentru a asigura intelegerea corecta si uniforma a unor termeni folositi, recurge la explicarea acestor termeni.
2. Interpretarea sistematica, consta in lamurirea unor norme juridice, a textului normativ, prin coroborarea acestei norme sau acestui text cu alte dispozitii normative apartinand aceleias institutii juridice sau ramuri de drept.
3. Interpretarea istorica, consta in stabilirea sensului advarat si deplin al normelor juridice, recurgandu-se la cercetarea conditiilor istorice si social-plitice ce au determinat adoptarea actului normativ
4. Interpretarea logica, constituie procedeul care se bazeaza pe analiza textului actului normativ prin adoptarea legilor logicii formale. Metoda logica poate fi separata de celelante metode sau procedee tehnice, deoarece orice lamurire a sensului normei juridice se sprijina pe utilizarea rationamentelor si judecatilor logice.
.................................


Alberto Kurtyan
D-le avocat Kurtyan, aceasta este parerea ta, pe care o respect.
La interpretarea sistematica, in coroborare cu alte acte normative putem considera o alta asociere SRL-ul.
In acest caz avem tot un transfer de proprietate, de la asociat la societate.
Forma autentica este obligatorie doar in cazul in care aportul in natura este un teren.
Deci interpretind prin coroborare, fie ca este o asociere de tip societate comerciala, societate non-profit, sau altele, unde se impune un anumit capital social, la aportul in numerar nu este necesara forma autentica, iar la aporturi in alta forma ar fi obligatorie fie forma autentica fie o expertiza care sa determine valoarea aportului, fie o factura.

Sunt deosebit de interesat si de alte pareri si argumentatii.
Forma autentica este obligatorie doar in cazul in care aportul in natura este un teren.


NU doar terenurile... ci toate "donaţiunile" se fac prin act autentic.

Capitolul 3 Despre donatiunile între vii
Sectiunea I Despre forma si efectele donatiunilor între vii
ART. 813 Toate donatiunile se fac prin act autentic (C. civ. 644, 800 si urm, 827, 1167, 1168, 1171 si urm. ; C. civ. fr. 931).

Interesante discuţiile cu tine kapauser dar trebuie să observ că eşti începător.

Probabil că eşti fan al dreptului, dar trebuie să reţii că diverse tranzacţii juridice, diverse fapte şi acte juridice sunt guvernate de diverse principii şi norme.

Aportul la capitalul social al unui SRL nu este acelaşi lucru cu aportul la patrimoniul unei asociaţii constituită pe OG26/2000.

Paralela este total neavenită.

În primul caz (SRL)... după constituirea aportului... îţi rămâne dreptul de a beneficia de dividende sau cotă din activul firmei ... pe când în cazul asociaţiilor non-profit... aportul este o donaţie pură, fără niciun beneficiu.

De aceea se cere forma autentică, conform art. 813 din Codul civil. Iar codul ăsta civil nu este o lege de azi, de ieri... ci este din 1865.

ªi mai sunt multe alte legi. Nu poţi considera doar 2 norme... şi să tragi rapid concluzia că sunt contradictorii. Este o interpretare simplistă.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
D-le Kurtyan, din nou o argumentare sa zicem fara cusur.
La Art. 6 (1) este precizat clar obligativitatea formei autentice la asociatiile non-profit.
De ce, ulterior la (2) litera f mai este necesara inca o data precizarea obligativitatii formei autentice acum insa doar cu referire la aporturile in natura?
La Art. 6 (1) este precizat clar obligativitatea formei autentice la asociatiile non-profit.


INEXACT
Iată cum sună articolul cu pricina:
Art. 6. - (1) În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat.

Legea instituie o certificare alternativă, sau "în formă autentică" (adică la notar) sau "atestată de avocat" (actele avocatului nu sunt "in forma autentica").

Iar la lit.f, norma precizează situaţia în care actul trebuie încheiat la notar. Este, în fapt, o reiterare a condiţiei prevăzută de art. 813 C.civ.
În toate celelalte situaţii, actul poate fi încheiat la avocat.

Alberto Kurtyaqn

Alte discuții în legătură

Infintarea asociatiilor fatafanta fatafanta Buna .Ma poate lamuri si pe mine cineva cu o neintelegere?Actele depuse pentru inscrierea in registrul asociatiilor trebuiesc autentificate la notar?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! - constituirea patrimoniului unei asociatii Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina: Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)