albertokurtyan a scris:
Iar la lit.f, norma precizează situaţia în care actul trebuie încheiat la notar. Este, în fapt, o reiterare a condiţiei prevăzută de art. 813 C.civ.
În toate celelalte situaţii, actul poate fi încheiat la avocat.
Alberto Kurtyaqn
Paralela SRL/ asociatie non-profit este neavenita in cazul in care patrimoniul a fost donat asociatiei non-profit. Insa aceasta este doar o forma de asociere reglementata prin lege.
Daca patrimoniul se doneaza asociatiei atunci se aplica reglementarile din OG 26/2000 Art. 4
Legiuitorul uita insa ca
nu poate obliga pe nimeni sa isi doneze patrimoniul sau aportul!!! Aceasta poate fi o dorinta a asociatului sau donatorului, nu insa obligatie!!!
Deci in contract se poate preciza :
“Aportul in bani sau natura al asociatilor se va restitui la iesirea din asociatie”
Care lege imi interzice insa asocierea cu aceasta clauza in contract?
Avem si asociatie non-profit, persoana juridica, a carui patrimoniu se restituie membrilor asociatiei, deci nu are loc transferul/donarea de orice fel de proprietate catre asociatie (asociatie de proprietari).
Exemplu. Asociatie de cititori.
Acestia pun in comun fie sume de bani pentru a achizitiona carti, fie direct carti, pentru a fi citite de membri asociatiei.
Este dreptul legal al fiecarui asociat sa puna si sa accepte clauza restituirii aportului adus, fie in natura, fie contravaloarea in bani, fie in alta forma. Patrimoniul nu este transferat/donat asociatiei, deci nu este necesara o autentificare. Indiferent daca aportul este in bani sau natura.
Asociatia este o asociatie non-profit intru-cat nu urmareste realizarea de beneficii (prin inchirierea la terti sau alte forme).
Si aceasta poate dobandi si calitatea de persoana juridica daca doreste.
Si acesta asociere trebuie autentificata sau atestata, potrivit reglementari legi asociatiilor non-profit, in timp ce o asociere de tip SRL/SA poate fi facuta si sub semnatura privata???
Aceasta asociere nu este altceva decat un contract, care la fel ca si alte contracte nu necesita nici o atestare nici o autentificare.
Aici este contradictia sau inadvertenta din aceste legi si norme, din C. civ. , C. com. etc.