avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Contradictie sau nu?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Contradictie sau nu?

Am o intrebare
Daca 2 Legi reglementeaza o situatie contradictoriu, fara ca una sa precizeze ca o modifica pe alta, sau in cazul in care in aceasi lege sunt 2 articole care reglementeaza contradictoriu o situatie, care este rezolvarea corecta a situatiei?

Lege nr. 246 din 18/07/2005
"Art. 6. - (1) În vederea dobândirii personalității juridice, membrii asociați încheie actul constitutiv și statutul asociației, în formă autentică sau atestată de avocat.
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sancțiunea nulității absolute:
….
f) patrimoniul inițial al asociației; activul patrimonial, în valoare de cel puțin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociației, este alcătuit din aportul în natură și/sau în bani al asociaților. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv și a statutului este obligatorie;

Deci se precizeaza ca forma autentica este obligatorie in cazul aportului in natura. Daca nu sunt in natura ci numerar nu este obligatorie forma autentica.
Aceasta contrazice aliniatul (1)
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 21:06, 3 Noiembrie 2010
albertokurtyan a scris:

Art. 6. - (1) În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat.

Legea instituie o certificare alternativă, sau "în formă autentică" (adică la notar) sau "atestată de avocat" (actele avocatului nu sunt "in forma autentica").

Iar la lit.f, norma precizează situaţia în care actul trebuie încheiat la notar. Este, în fapt, o reiterare a condiţiei prevăzută de art. 813 C.civ.
În toate celelalte situaţii, actul poate fi încheiat la avocat.

Alberto Kurtyaqn

Cred că legiuitorul a copiat un text de lege dintr-un sistem mai permisiv la formele de autentificare, iar consiliul legislativ al Parlamentului nu pare să fi înţeles ceva din el. În unele state, acolo unde oamenii nu trebuie să-şi cumpere încredere de la notar toată-ziua-bună-ziua, sunt valabile şi documente atestate de avocat.

De pildă, în Japonia, foarte puţine documente ajung la notarul public pentru autentificare. Ele pot fi atestate de avocat, şi au aceeaşi putere probativă. Acuma, depinde şi de miză. La înfiinţarea unei asociaţii, nu e neapărată nevoie de un terţ (fie el avocat sau notar). Fiecare parte îşi pune sigiliul personal, la nevoie ataşează fiecare şi cîte un certificat de sigiliu, şi gata. Cu toate anexele solidarizate (prin sigiliu petrecut) se merge la înregistrare, la Biroul Teritorial al MJ. Pentru detalii puteţi intra aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
Marius_Delaepicentru, utilizator
albertokurtyan a scris:


Iar la lit.f, norma precizează situaţia în care actul trebuie încheiat la notar. Este, în fapt, o reiterare a condiţiei prevăzută de art. 813 C.civ.
În toate celelalte situaţii, actul poate fi încheiat la avocat.

Alberto Kurtyaqn


Paralela SRL/ asociatie non-profit este neavenita in cazul in care patrimoniul a fost donat asociatiei non-profit. Insa aceasta este doar o forma de asociere reglementata prin lege.

Daca patrimoniul se doneaza asociatiei atunci se aplica reglementarile din OG 26/2000 Art. 4
Legiuitorul uita insa ca nu poate obliga pe nimeni sa isi doneze patrimoniul sau aportul!!! Aceasta poate fi o dorinta a asociatului sau donatorului, nu insa obligatie!!!

Deci in contract se poate preciza :
“Aportul in bani sau natura al asociatilor se va restitui la iesirea din asociatie”
Care lege imi interzice insa asocierea cu aceasta clauza in contract?

Avem si asociatie non-profit, persoana juridica, a carui patrimoniu se restituie membrilor asociatiei, deci nu are loc transferul/donarea de orice fel de proprietate catre asociatie (asociatie de proprietari).

Exemplu. Asociatie de cititori.
Acestia pun in comun fie sume de bani pentru a achizitiona carti, fie direct carti, pentru a fi citite de membri asociatiei.
Este dreptul legal al fiecarui asociat sa puna si sa accepte clauza restituirii aportului adus, fie in natura, fie contravaloarea in bani, fie in alta forma. Patrimoniul nu este transferat/donat asociatiei, deci nu este necesara o autentificare. Indiferent daca aportul este in bani sau natura.

Asociatia este o asociatie non-profit intru-cat nu urmareste realizarea de beneficii (prin inchirierea la terti sau alte forme).
Si aceasta poate dobandi si calitatea de persoana juridica daca doreste.

Si acesta asociere trebuie autentificata sau atestata, potrivit reglementari legi asociatiilor non-profit, in timp ce o asociere de tip SRL/SA poate fi facuta si sub semnatura privata???
Aceasta asociere nu este altceva decat un contract, care la fel ca si alte contracte nu necesita nici o atestare nici o autentificare.

Aici este contradictia sau inadvertenta din aceste legi si norme, din C. civ. , C. com. etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infintarea asociatiilor fatafanta fatafanta Buna .Ma poate lamuri si pe mine cineva cu o neintelegere?Actele depuse pentru inscrierea in registrul asociatiilor trebuiesc autentificate la notar?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! - constituirea patrimoniului unei asociatii Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina: Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)