avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Intrebari PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Intrebari PFA

1. Sunt PFA si vreau sa intreb daca cumpar un calculator "pe firma" si il decontez anul acesta, dupa cat timp pot sa il vand? Daca il vand trebuie sa reinvestesc banii in firma?

2. Cat % pot deconta din venitul realizat? Daca castig 8000 lei pe an pot deconta un calculator in valoare de 2000-3000 lei?

3. Tatal meu este angajat la stat dar are si o activitate independenta (PFA). In acest caz el trebuie sa plateasca la casa de pensii si sanatate pentru activitatea independenta?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 18:04, 23 Martie 2011
Puteti sa cumparati un calculator "pe firma", indiferent de castigul pe care il realizati. Valoarea calculatorului nu va influenta impozitul pe venit decat pe masura amortizarii sale. Amortizarea se stabileste conform Legii Amortizarii.
Perioada de amortizare a unui calculator este de 3 ani.
Daca un calculator este achizitionat la valoarea de 3000 lei, amortizarea lunara este de 3000/36 = 83 lei/luna. Amortizarea anuala este de 12 x 3000/36 = 1000 lei. La calculul impozitului pe venitul anual, se va considera ca cheltuiala doar valoarea de 1000 lei.

Tatal dvs. trebuia sa plateasca sanatatea. La Casa de Pensii nu plateste nimic.
fat frumos a scris:

Perioada de amortizare a unui calculator este de 3 ani.
Daca un calculator este achizitionat la valoarea de 3000 lei, amortizarea lunara este de 3000/36 = 83 lei/luna.


Multumesc. Inca o intrebare. Dupa ce se amortizeaza calculatorul pot sa-l vand? Daca da auntci raman banii mei sau raman banii firmei?
Il puteti vinde oricand.
Banii incasati din vanzare constituie venit incasat si se impoziteaza.
Daca il vindeti inainte de amortizarea completa, partea de cheltuiala neamortizata se deduce integral la data vanzarii calculatorului.
Ok si daca il vand trebuie sa dau chitanta cu care dovedesc suma la care am vandut calculatorul?

Multumesc in avans.
Da; emiti factura si incasezi fie in numerar, fie prin transfer bancar.
Daca insa, vinzi unei persoane fizice, alege sa primesti banii prin banca, pt ca altfel, cred (nu sunt sigura!) ca ar trebui casa de marcat...poate stie altcineva mai clar.

Alte discuții în legătură

Am un apartament pe firma. zdralea zdralea Am un apartament pe firma. Vreau sa il vand cu ex. 100000 euro si sa cumpar altul tot pe firma cu ex. 80000 euro. Firma e platitoare pe profit ( 16% ). Cat ... (vezi toată discuția)
Reevaluari cladiri si instalatii amortizate integral mari.a mari.a Am facut o reevaluare la cladiri si instalatii, majoritatea dintre ele erau deja amortizate integral. Spuneti-mi va rog pe ce durata le voi amortiza noua ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijloace fixe georgix georgix 1 . As vrea sa aflu in ce conditii pot vinde un mijloc fix la persoane fizice? este legal cu factura si chitanta prin caserie? 2. Daca un angajat strica un ... (vezi toată discuția)