avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am un apartament pe firma.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am un apartament pe firma.

Am un apartament pe firma. Vreau sa il vand cu ex. 100000 euro si sa cumpar altul tot pe firma cu ex. 80000 euro. Firma e platitoare pe profit ( 16% ). Cat datorez statului? Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:09, 31 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conteaza cat este valoarea ramasa neamortizata fiscala, aceasta fiind cheltuiala la cel pe care il vindeti cu 100.000 euro.

Cod fiscal: Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a ... mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală,

In plus trebuie sa vedeti daca exista rezerve din reevaluare aferente acestui apartament (adica daca s-au efectuat reevaluari).

Cod fiscal: "rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz."

Cel de-al doilea, cel de 80.000 euro, se va amortiza liniar pe durata normală de funcţionare, nu va fi cheltuiala la achizitie.
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2023
Ioan Petru Butariu, Contabil
Apartamentul e inregistrat cu 215000 lei, amortizarea este de 150000 lei si vreau sa vand cu 490000 lei. . Platesc 16% pe cat ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
490.000-65000
Mai am o intrebare . Am dat firmei 40000 euro sa cumpere apartamentul. Banii figureaza in balanta ca imprumut de la asociat. Suma aceasta nu se scade din baza de calcul ptr 16% ? Multumesc.
Nu. Imprumutul vi se poate restitui.

Alte discuții în legătură

Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)
Amortizarea fiscala camicami camicami Spuneti-mi si mie ,va rog,care este baza lagislativa,actul normativ ,art.,conform caruia,in perioada 01.01.2007-30.04.2009 amortizarea diferentelor din ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire inainte de amortizarea integrala office.carmen office.carmen O firma vinde o cladire dupa doar cativa ani de la achizitie,deci neamortizata integral Partea neamortizata,la scoaterea cladirii din activ,se constituie ca ... (vezi toată discuția)