Am un apartament pe firma. Vreau sa il vand cu ex. 100000 euro si sa cumpar altul tot pe firma cu ex. 80000 euro. Firma e platitoare pe profit ( 16% ). Cat datorez statului? Multumesc.
Conteaza cat este valoarea ramasa neamortizata fiscala, aceasta fiind cheltuiala la cel pe care il vindeti cu 100.000 euro.
Cod fiscal: Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a ... mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală,
In plus trebuie sa vedeti daca exista rezerve din reevaluare aferente acestui apartament (adica daca s-au efectuat reevaluari).
Cod fiscal: "rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz."
Cel de-al doilea, cel de 80.000 euro, se va amortiza liniar pe durata normală de funcţionare, nu va fi cheltuiala la achizitie.
Mai am o intrebare . Am dat firmei 40000 euro sa cumpere apartamentul. Banii figureaza in balanta ca imprumut de la asociat. Suma aceasta nu se scade din baza de calcul ptr 16% ? Multumesc.