avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Rata amortizare lunara dupa reevaluare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Rata amortizare lunara dupa reevaluare

Buna ziua,

In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este deductibila integral, sau se pastreaza deductibilitatea la rata initiala? Se poate pastra rata lunara de amortizare ? In ce conditii ? Care ar fi inregistrarile ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: malis , utilizator 10:09, 19 Martie 2015
Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.
Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala.
Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.
Pentru determinarea valorii fiscale ramase neamortizate in cazul mijloacelor fixe amortizabile, vor fi luate in calcul si reevaluarile contabile efectuate anterior precum si partea ramasa neamortizata din reevaluarile contabile effectuate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie an curent, evidentiate la data de 31 decembrie an anterior.
Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului „Capital si rezerve”, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza astfel:
- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare
nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare);
- ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului „Capital si rezerve“, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Rezerva din reevaluare trebuie redusa in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei de evaluare utilizate si pentru obtinerea scopului său.
Nu se recupereaza prin intermediul amortizarii fiscale reevaluarile contabile effectuate dupa data de 1 ianuarie 2004 la mijloacele fixe amortizabile care nu mai au valoare fiscala ramasa neamortizata la data reevaluarii.
In functie de data la care a fost efectuata reevaluarea, putem delimita mai multe tipuri de tratamente fiscale diferite privind surplusul obtinut din reevaluare:
Odata cu adoptarea O.U.G. nr. 34/2009, in Codul fiscal a fost introdus un nou alineat (art.22, alin (51)) care oarecum limiteaza recunoasterea fiscala a cheltuielilor cu amortizarea aferente rezervelor din reevaluare.
Cu alte cuvinte, in cazul unui plus de valoare inregistrat, cheltuiala cu amortizarea este considerata integral deductibila, insa diferenta dintre amortizarea calculata avand la baza valoarea de piata si amortizarea aferenta activului inainte de reevaluare reprezinta element similar veniturilor si se impoziteaza ca atare, nu doar la schimbarea destinatiei rezervei.
Mai mult decat atat, este limitata si recunoasterea fiscala a rezervelor din reevaluare la momentul scoaterii din gestiune a activelor la care se refera acele rezerve.


vezi si articolul:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
legalmgm, utilizator
Imi spuneti,Va rog ca nu prea inteleg,am o cladire care a fost reevaluata,reevaluarea este in plus,deci am un surplus din reevaluare pe care il trec in contul 105.Am inteles ca din punct de vedere fiscal,valoarea amortizarii lunare dupa reevaluare este deductibila si concomitent se trece si se impoziteaza in decl 101 ca element similar veniturilor-diferenta dintre val amortizarii reevaluate si cea initiala.
Si aceasta diferenta se trece in 1065.
Dar daca nu vreau sa trec in 1065 pe masura amortizarii,ci doar la cedarea bunului?Cum se procedeaza atunci?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)
Amortizarea fiscala camicami camicami Spuneti-mi si mie ,va rog,care este baza lagislativa,actul normativ ,art.,conform caruia,in perioada 01.01.2007-30.04.2009 amortizarea diferentelor din ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobilizare amortizata complet Herra_ Herra_ Reevaluari la 31.12.2011 Am un caz mai special. 1. O constructie [u]amortizata complet[/u], V.Intrare 6860.28, reevaluata la 4794 lei. Ce fac cu ... (vezi toată discuția)