La 31.12.2011 societatea a vandut o cladire cu 200.000 lei ( 161.290 lei + TVA 38.710 lei). Valoarea de inventar a cladirii , reevaluata , este de 141.000 lei.
Am reevaluat cladirea pana in prezent in 4 etape, soldul creditor al contului 105 fiind de 38.000 lei. Contul 212- 281- 758-658 -461 si 4427 le-am inchis.
Doresc sa inchid firma si imi ramane in balanta soldul creditor al ct.105 . Ce fac cu acest sold ? Acest sold cred ca este un profit impozabil deoarece cu acesta suma s-a majorat valoarea cladirii prin reevaluare. Planul de conturi nu specifica detalii de inchidere a contului 105. Va rog sa ma ajutati daca gandesc sau nu corect . Va multumesc.
Contul 105 "Rezerve din reevaluare"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa rezervelor din reevaluarea imobilizărilor corporale.
Contul 105 "Rezerve din reevaluare" este un cont de pasiv.
În creditul contului 105 "Rezerve din reevaluare" se înregistrează:
- creşterea faţă de valoarea contabilă netă, rezultată din reevaluarea imobilizărilor corporale, dacă nu a existat o descreştere anterioară recunoscută ca o cheltuială aferentă imobilizărilor corporale reevaluate (211, 212, 213, 214).
În debitul contului 105 "Rezerve din reevaluare" se înregistrează:
- capitalizarea surplusului din reevaluare, prin transferul direct în capitalul propriu, atunci când acest surplus reprezintă câştig realizat, respectiv la scoaterea din evidenţă a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe măsura folosirii activului de către entitate (1065);
- descreşterile faţă de valoarea contabilă netă, rezultate din reevaluarea ulterioară a imobilizărilor corporale (211, 212, 213, 214);
- ajustarea amortizării cumulate înregistrate până la data reevaluării imobilizării corporale, în cazul în care reevaluarea se efectuează prin aplicarea unui indice (281).
Soldul creditor al contului reprezintă rezerva din reevaluarea imobilizărilor corporale existente în evidenţa entităţii.
Rezervele din reevaluare reflectate in creditul contului 105, la momentul vanzarii sau casarii mijlocului fix reevaluat se transfera in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare". Prin urmare, rezervele din reevaluare nu se transfera in conturile de rezultate, prin intermediul veniturilor sau cheltuielilor. Din punct de vedere contabil, trebuie amintit ca exista doua modalitati de reflectare a castigului realizat (transfer sume din cont 105 in cont 1065), astfel:
- fie la casarea, scoaterea din evidenta a mijlocului fix;
- fie pe masura amortizarii mijlocului fix. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului
Din punct de vedere fiscal, conform art 22 alin 51 din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
Asadar, dupa data de 1 mai 2009, in situatia in care au fost reevaluate mijloace fixe, pe masura amortizarii acestora, amortizarea aferenta diferentei din reevaluare va fi considerata venit impozabil la calculul impozitului pe profit. Totodata, la vanzarea / casarea activelor imoblizate reevaluate, cheltuiala cu scoaterea din gestiune a activelor aferente partii reevaluate va fi considerata venit impozabil la calculul impozitului pe profit.