avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... conventie civila - plata asigurari de sanatate???
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

conventie civila - plata asigurari de sanatate???

Sunt angajata cu carnet de munca.
Am si un contract de conventie civila.
Mai trebuie sa platesc asigurari de sanatate, daca angajatorul unde eu lucrez cu carnet de munca vireaza lunar CASS pentru angajator si pentru mine (angajat)
Cu multumiri si consideratie,
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:40, 26 Octombrie 2010
:)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
Pisi Mia, utilizator
S-o luam cu inceputul.
Conform codului fiscal ART. 52

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:

d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;


si ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.


Adica mai pe romaneste, in functie de cum ati optat la incheierea conventiei, venitul poate sa fie incadrat la venituri din activitati independente sau venituri din alte surse

Daca va aflati in prima situatie, sunteti obligata la plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate conform art 257 alineat 2 lit b.
Daca va aflati in a doua situatie, sunteti scutita de plata contributiei la sanatate deoarece obtineri si venituri din salarii. art 257 alineat 2 lit f.


Stimata Pisi, nu e prima data cand dati sfaturi gresite pe forum. Va rog mai multa atentie. Astfel de sfaturi pot avea repercursiuni negative asupra utilizatorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)
Intrebare cris2279 cris2279 Buna ziua, O persoana fizica ofera servicii (cursuri de limbi straine) unei firme A; persoana respectiva nu vrea sa se complice cu un eventual PFA (din cauza ... (vezi toată discuția)
Cum pot realiza un contract de colaborare cu un cabinet individual de psihologie? vicctoriaion vicctoriaion Sunt psiholog clinician practicant cu drept de libera practica si sunt in situatia de a incheia un contract de colaborare cu un cabinet individual de ... (vezi toată discuția)