avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dilema: asigurare obligatorie(PAD)-asigurare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dilema: asigurare obligatorie(PAD)-asigurare facultativa

Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la problema mea, doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie :
- in anul 2003 am contractat un credit ipotecar pentru o locuinta in valoare de 7145 euro, pentru care am fost obligat sa fac o asigurare a locuintei , cesionata in favoarea bancii, la o valoare de 17 euro / an , timp de 20 de ani . Precizez ca aceasta asigurare acopera o multime de riscuri , inclusiv cele din PAD. In prezent, apartamentul in cauza valoreaza aproximativ 35000 euro(valoarea pietii).
In urma unei discutii cu asiguratorul( care se afla in PAID) , pentru gasirea unei solutii de a impaca si capra si varza ( creditorul/banca, pe de o parte si legea 260/2008, pe de alta parte ) am primit, in concluzie, urmatorul raspuns : pot renunta la vechea polita de asigurare numai cu obligatia de a incheia o alta polita in valoare de 63 euro pe an , din care:
- 20 euro pentru PAD ( 20 000 euro)
- 43 euro pentru restul riscurilor-facultativa ( diferenta de 15 000 euro)
Intrucat nu vreau sa platesc o suma atat de mare( cu riscul asumat de a nu fi asigurat la valoarea totala a apartamentului) doresc sa stiu daca pot incheia o asigurare facultativa pentru valoarea de 12 855 euro ( adica diferenta dintre 20 000 si 7145 euro) numai pentru riscurile din PAD: cutremur, alunecare de teren si inundatie ? Va rog sa-mi spuneti daca cu aceasta solutie nu va mai fi nevoie sa inchei si asigurarea obligatorie .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:02, 6 Noiembrie 2010
Din cate stiu, cei care in momentul intrarii in vigoare a legii aveau incheiata o polita facultativa care acopera si riscurile din polita PAD nu trebuie s-o mai incheie pe aceasta decat dupa expirarea celei vechi.
Sa incepem cu datoria asiguratilor cu polite multianuale:
Normele de aplicare a Legii 260/2008 prevad:
"Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au încheiate
contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute
de Legea nr. 260/2008 au obligatia de a încheia contracte de
asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii
contractelor de asigurare facultativa sau, în cazul
contractelor de asigurare multianuale, la data primei
aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008.

In privinta politei multianualle, nu ne-ati spus decat prima(17) nu si suma asigurata, asa ca presupun ca asigurarea s-a facut doar la valoarea creditului si nu la valoarea reala sau de piata.
De polita PAD nu puteti scapa, fiind o obligatie prin lege.
Polita facultativa o puteti face la orice valoare, pentru celelalte riscuri dar pentru cele trei din PAD(dezastre naturale), numai pentru valori peste 20000E.
Atentie insa: daca polita facultativa este o subasigurare(valoare mai mica decat valoarea de nou/reala), in conditiile de asigurare s-ar putea sa gasiti ca in caz de dauna(partiala sau totala) asiguratorul nu va despagubeste decat in proportia V.asigurata/V.reala !!Ex: Vreala= 50000; V asigurata=25000, la o dauna de 10000(deviz) se va plati doar: 25000/50000x10000=5.000
Exceptii fac politele destinate garantiilor bancare, care se fac la valoarea stabilita de banca, pentru a acoperi cel putin creditul acordat.
Multumesc pentru raspunsuri. Insa revin cu o clarificare : "locuinta in valoare de 7145 euro" reprezinta valoarea apartamentului in anul 2003 si, totodata, valoarea asigurata pentru care platesc o polita de 17 euro / an.
Lăsând la o parte subasigurarea, pentru că,repet, este un risc pe care sunt dispus să mi-l asum, doresc să sesizez faptul că art.7 al normelor, referitor la poliţele multianuale are următoarea "scăpare" :
- în cazul în care, înainte de intrarea în vigoare a legii 260/2008, a fost încheiată o poliţă facultativă multianuală pentru o valoare a apartamentului de 20 000 euro , cu o poliţă de 30 euro, poliţă care acoperă ,printre altele, şi riscurile obligatorii din PAD ( cutremur, inundaţie şi alunecare de teren ) mi se pare aberant şi abuziv să fiu obligat să inchei, la data primei aniversări, şi o asigurare obligatorie pentru aceleaşi riscuri pe care le am deja asigurate , mai ales că valoarea cu care voi fi despăgubit este aceeaşi - 20 000 euro (atât la asigurarea obligatorie , cât şi la cea facultativă) !
Astfel voi avea o asigurare dublă , pentru aceeaşi valoare de despăgubit, dar nu voi primi decât 20 000 euro ! Aici apare aberaţia !
Din câte îmi dau seama, interesul autorităţilor, prin introducerea obligativităţii asigurărilor locuinţelor, este acela de a rezolva problemele apărute în cazul celor trei dezastre şi nicidecum acela de a-i obliga pe cetăţeni să-şi asigure de două ori imobilul....
Vă rog să mă corectaţi în cazul în care raţionamentul meu este greşit !
Puteti incheia o asigurare facultativa cu 20 euro si sa va asigurati locuinta la o valoare de 25000 euro pentru pachetul minim de riscuri (incendiu, traznet, explozie, cadere de corpuri, furtuna). Bineinteles, trebuie luata in calcul situatia de subasigurare.Calculul exact al primei depinde de judetul in care se afla locuinta, valoare locuintei si anul de constructie al acesteia.
Totodata, incheiati si asigurarea obligatorie PAD de 20 euro pentru riscurile de cutremur, alunecare de teren si inundatii.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Cristina Carmen Dascalu, Consultant asigurari
Observ ca este greu de inteles faptul ca legea, dupa intrarea in vigoare,prin normele de aplicare, INTERZICE acoperirea riscurilor catastrofice pana la 10000 sau 20000E(asigurabile numai de PAD) de catre politele facultative.
In cazul discutat, aceasta interdictie incepe odata cu prima aniversare.In concluzie nu este o dubla asigurare pentru aceleasi riscuri/sume asigurate, facultativa va trebui reinnoita incepand cu prima aniversare, numai pentru celelalte riscuri iar pentru cele catastrofice, numai daca suma asigurata depaseste pe cea care se asigura obligatoriu prin PAD(10000/20000E).
Asiguratorul va trebui sa ajusteze prima anuala,scazand cei 20E corespunzator riscurilor catastrofice pe care nu le mai poate asigura, acestea putand fi acoperite numai de PAD(pentru suma asigurata de pana la 20000E)
In cazul in care, doriti continuarea asigurarii pentru numai 7145 E, riscurile catastrofice nu se mai asigura si ca urmare, asiguratorul trebuie sa modifice prima, scazand cota-parte corespunzatoare acestor riscuri, pentru cei 7145 E.(probabi/posibil mai putin de 20E)
Desigur ramane si obligatia politei obligatorii pentru valoarea de 20000E cu prima de 20E.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta vmdm vmdm Ce se intampla daca deja am asigurata locuinta? Mai trebuie sa platesc si asigurarea obligatorie?In acest caz,daca s-ar intampla ceva,as fi despagubit din doua ... (vezi toată discuția)
Asigurare casa alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca intocmesc o polita de asigurare medie cu cesiune in favoarea bancii, pt un imobil ipotecat, mai este necesara asigurarea obligatorie pe ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta eka20 eka20 Buna seara! Avem credit de nevoi personale cu ipoteca si in urma achizitionarii acestuia, suntem obligati la asigurarea locuintei. Platim anual 250euro, iar ... (vezi toată discuția)