avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare caldura

Buna ziua!
As vrea sa cer o informatie legata de modul de calcul si de legalitatea platii agentului termic in urmatoarea situatie:
Am montat centrala termica de apartament acum 3 ani.Tot acum 3 ani m-am racordat separat si cu apa direct din subsol, sperand sa nu mai depind de societatea Termoficare.Am un proces verbal (unul standard pentru cei care se debranseaza de la caldura) in care se specifica faptul ca debransarea tevilor de caldura a fost efectuata corect de firma x si imi da ok-ul pentru debransare.
Eu locuiesc la ultimul etaj si am montat niste aerisitoare automate, sa nu mai stau cu tevile prin casa. Mentionez ca nu au fost probleme la etajele de pe coloana, adica nu a fost afectata furnizarea agentului termic (pentru ca dupa cum se stie, la ultimul etaj se face returul si aerisirea) si asta se poate constata oricand.
Problema este de cand, ceilalti locatari care nu au centrala termica de apartament au montat repartitoare. Acesta firma imi percepe si mie o suma pentru tevile care trec prin apartament si pe care nu le am si totodata si pentru incalzirea de pe scara blocului (care nu exista de fapt pentru ca nu avem asa ceva).Suma este foarte mare, enorma chiar, fiind egala cu intretinerea mea totala. Eu nu am semnat nimic cu firma respectiva si nici nu au venit sa verifice in apartament suprafata radianta. In acesta situatie, in care eu chiar nu beneficiez de caldura tevilor inexistente, cum as putea solutiona problema?
Pentru ca eu chiar nu am de gand sa platesc pentru ceva care nu beneficiez.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 17:56, 4 Martie 2008
Cred ca problema vine de la faptul ca nimeni altcineva nu stie de inexistenta tevilor comune (de retur) din apartament. Au presupus ca exista si gata. Adresati-va presedintelui asociatiei / administratorului sa vina sa constate ca nu este cazul, dupa care sa recalculeze cota de intretinere.

Pentru caldura de pe scara nu e normal sa va factureze, din moment ce serviciul nu e prestat. Aici ar fi indicat sa obtineti sustinerea mai multor proprietari, pentru ca e o problema comuna, dupa care sa contestati calculul respectiv.
cf.art.32 alin (3) din noarmele de aplicare a lg.nr.230, niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
cf. art.52 alin 1) din aceleasi norme, cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună, şi anume casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, subsol, holuri şi altele asemenea, se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate.
Drept urmare, si dvs. aveti obligatia sa achitati consumul de energie termică pt.spaţiile aflate în proprietate comună, proportional cu cota indiviza a apartamentului.
vera, ce spui tu e adevarat la modul general, dar daca NU se furnizeaza caldura in spatiile comune, anume pe scara, de ce sa plateasca?
Daca asociatia de proprietari a facut debransarile la caloriferele de pe scara si cele de la uscatorie legal, adica RADETUL a facut aceasta operatiune atunci as.de prop. prin reprezentantii sai trebuia sa comunice firmei care a instalat repartiroarele suprafata radianta ce a fost scazuta pe factura de RADET si sa faca modificarile la contractul incheiat intre asociatie si firma cu repartitoarele ,si in urma modificarilor la contract,
firma cu repartitoarele nu mai repartiza Gkal. pentru cota parte indiviza , dar ramane un anumit procent pentru tevile ce traverseaza fiecare apartament , mai putin apartamentul in cauza .
Daca as. de proprietari a facut debransarile fara acordul RADET , atunci d-voastra platiti in continuare acele sume pentru cota parte indiviza in care sunt incluse si coloanele din apartamente .
"Problema este de cand, ceilalti locatari care nu au centrala termica de apartament au montat repartitoare. Acesta firma imi percepe si mie o suma pentru tevile care trec prin apartament si pe care nu le am..."
in aceeasi situatie sunt si eu, iar cei de la asociatie mi-au spus ca e totul legal, ca s-a dat lege s.a.m.d. Am platit pe ianuarie cu 70 lei mai mult, pt. niste tevi inexistente, fiindca mi-au adaugat si pt. lunile din urma, mai exact din octombrie. As vrea sa stiu, va rog, daca este legala chestia asta, si daca nu, ce se poate face??
multumesc

Alte discuții în legătură

Debransare caldura gabrielamona gabrielamona Buna ziua! As vrea sa cer o informatie legata de modul de calcul si de legalitatea platii agentului termic in urmatoarea situatie: Am montat centrala ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Tevi neizolate de la termoficare, bune de plata! ce este de facut? allessandra allessandra Ma lovesc de o aceeasi problema de care se lovesc multi proprietari cu centrale si anume: plata fortata pentru niste tevi ce sunt pentru tur si returul ... (vezi toată discuția)