avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... neexecutare contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

neexecutare contract

buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial constructia , abandonand lucrarile. ce ar trebui sa fac ? o plangere penala sau sa actonez direct in instanta firma constructoare?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 11:09, 31 Octombrie 2010
Foarte rau ati facut ca le-ati dat un avans asa de mare. Ii puteti actiona in instanta.
Aveti mai multe solutii, dar impreuna cu un avocat veti analiza care este cea oportuna.
1. Plangere la politie pentru inselaciune prin contracte.
2. Actiune civila care sa decurga din contractul semnat cu respectivul: fie obligatia de a face, fie reziliere si daune.
1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are oricare dintre contractanti, intrucat conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 969 Cod civil) si n-au efect decat intre partile contractante (art. 973 Cod civil), cu conditia ca acesta sa fi executat sau sa se fi declarat gata sa execute contractul.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Rezilierea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare succesiva, constand in desfiintarea pentru viitor a acestuia, lasand neatinse prestatiile succesive care au fost facute anterior rezilierii (spre deosebire de rezolutiune cand partile, restituindu-si reciproc prestatiile, sunt repuse in situatia anterioara). Conditia rezolutorie este subinteleasa intotdeauna in contractele sinalagmatice – chiar daca partile nu au prevazut in contract – in cazul in care una dintre parti nu indeplineste angajamentul sau – art. 1020 Cod civil. Partile
pot stipula, in contract, anumite clauze exprese privind rezilierea contractului pentru neexecutare, denumite pacte comisorii, cu efecte mai mult sau mai putin energice (de ex.: „in caz de neexecutare a obligatiei ....... contractul se considera reziliat de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara orice formalitate prealabila“) si vorbim de o reziliere conventionala.
plangerea penala nu cred ca are vreo sansa de reusita deoarece trebuie sa demonstrati reaua-credinta a constructorului la momentul inchierii contractului (adica faptul ca a intentionat de la bun inceput sa nu isi duca la bun sfarsit obligatiile)
ramane alternativa de a promova o actiune in pretentii in instanta pentru a va recupera banii platiti in plus fata de ce a executat sau pentru a il obliga sa execute contractul
gabescu a scris:

...
2. Actiune civila care sa decurga din contractul semnat cu respectivul: fie obligatia de a face, fie reziliere si daune.


Doamnelor si domnilor juristi, din ce ati raspuns rezulta clar obligatia contractuala a prestatorului de a presta sau a-si oferi prestarea, respectiv dreptul de a rezilia inainte de termen si a plati daune.
Sunt convins ca acesta este valabila pentru ambele parti contractante, nu? Adica daca beneficiarul a contractat lucrarea, si el are obligatia de a o plati integral chiar daca dupa executarea a 20 % din lucrari din anumite motive (nu incalcind clauzele contractuale, sau alte conditii de forta majora) nu mai doreste sa i se presteze serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cadru vanzare-cumparare aartist aartist In contract este inserata clauza : "Oricare parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 15 zile". Pot rezilia unilateral oricand acest ... (vezi toată discuția)
Reziliere aartist aartist Buna-ziua, Contractul incheiat prevede \"Prezentul contract încetează la cererea uneia dintre părţi pentru neexecutarea obligaţiilor de către cealaltă ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract adisss adisss Buna ziua, Subiectul meu se refera la rezilierea unui contract intre o persoana fizica si o societate prestatoare de servicii (livrare si montare de geamuri ... (vezi toată discuția)