am si eu o intrebare in momentul nasterii copilului voi avea 17 luni consecutive lucrate la primarie, dar cu contract de prestari servicii, si de la contabila am aflat ca impozitul pe care mi-l retinea in fiecare in luna si anume 16%, se varsa tot la gramada la finante si nu nominal.in cazul acesta eu beneficiez de cic.
multumesc
din ce spuneti inteleg ca sunteti persoana fizica autorizata. Cei 16% sunt impozitul pe profit - nu se duc decat la bugetul statului.
In afara de acestia aveti obligatia sa platiti un procent de 6,5 % la sanatate si etc.
Dar, indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 (eventual 3) ani, se da tuturor celor care au o contributie la bugetul de stat de cel putin 12 luni si solicita acest concediu - 70% din profit, dar nu mai potin de 600 lei/luna
Ce nu veti primi va fi plata concediului pre si post natal daca nu ati contribuit la FUNAS.
nu sunt pfa si nu am platit, sanatate nici alte dari in afara de impozitul luat de contabila.mai am o intrebare daca sotul meu lucreaza ca sa beneficieze de stimulent, trebuie mai intai sa intre in cic si apoi sa solicite stimulentul sau se poate solicita stimulentul si nu cic.va multumesc
1. Plata indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de plata impozitelor si contributiilor, ci numai de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii.
2. Orice venit profesional impozabil (inclusiv cel din prestari servicii) este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
3. Indemnizatia se calculeaza in procent de 85% din media lunara a veniturilor nete pe cele 12 luni la care se aplica o diminuare de 15% (conf. Legii 118/2010).
4. Stimulentrul lunar se plateste numai persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru CCC si i se suspenda aceasta. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art.3...
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.
(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei.