avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... civil sau penal?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

civil sau penal?

O persoana condamnata pentru inselaciune,deci care are atat cazier cat si interzicerea exercitarii drepturilor prevazute in art.64 cp,cu exceptia celor parintesti,neavand alta alternativa lucrativa(conform situatiei sociale actuale),daca va desfasura activitati comerciale in cadrul societatii a carei membru fondator este,va fi in interiorul unei infractiuni,adica pasibil de pedeapsa penala?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 15:48, 26 Ianuarie 2011
legea soc.com.
Art. 6

(1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.

(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cred ca putem interpreta putin textul...deoarece exista un dubiu in ceea ce priveste membrul fondator anterior condamnarii si posterior condamnarii. Odata creata o societate,care nu a fost lichidata, nu se prevede niciunde ca ea trebuie lichidata si dizolvata numai pentru simplul motiv cuprins in art.6 din legea31...asa ca incidenta acestui articol este rezultanta pentru fondarea unei noi societati...banuiesc.Ce credeti?
Daca ulterior constituirii societatii un membru fondator este condamnat pentru infractiunea de inselaciune interzicandu-i-se totodata de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savârsirea infractiunii el este obligat a renunta la respectiva calitatea, in caz contrar facandu-se vinovat de nerespectarea unei hotarari judecatoresti si de exercitarea fara drept a unei profesii.
Thunder42 a scris:

O persoana condamnata pentru inselaciune, [...] daca va desfasura activitati comerciale in cadrul societatii a carei membru fondator este,va fi in interiorul unei infractiuni,adica pasibil de pedeapsa penala?


La infiintarea societatii, dvs trebuie sa dati o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru detinerea calitatii de fondator (vezi art. 6 din Legea nr. 31/1990).
Daca acolo nu spuneti adevarul ... aia e fapta penala. Art. 292 Cod penal parca ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic cu cazier judiciar creatza_70 creatza_70 Este legal ca asociatul unic al unei SRL sa aiba condamnare cu suspendare? Multumesc. (vezi toată discuția)
Condamnat pentru fals; pot infiinta o societate comerciala? eumarica eumarica In urma cu 6 ani am fost condamnat cu suspendare la un an si 3 luni pentru fals si uz de fals, de atunci a trecut perioada de proba, am facut si demersurile de ... (vezi toată discuția)
Vânzare/cesiune firma as dori sa vând firma unui prieten însă ... Antik Antik Vânzare/cesiune firma As dori sa vând firma unui prieten însă acesta a fost în trecut condamnat pentru uz de fals și înșelăciune. Pedeapsa a ... (vezi toată discuția)