avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale administratorii si contributia individuala la somaj
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

administratorii si contributia individuala la somaj

Intrebarea este urmatoarea : administratorul unei SA, care nu este si angajat al societatii respective, datoreaza contributia individuala de 0.5% pentru somaj ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lorin7774 , utilizator 14:07, 7 Februarie 2008
Datoreaza TOT ce datoreaza si un angajat, deci raspunsul e da. Tot prin retinere la sursa.
multumesc pt. raspuns, dar pe ce temei? pt ca legea 76 art.20 spune ca e optional...
Acum am vazut ca asimilarea de care vorbeste OUG 82 priveste numai directorii. Ma uit dimineata pe lege si iti spun.
exact..., multumesc pt raspuns si astept confirmarea:)
OK, am cautat si pana la urma am ajuns si eu la concluzia ca pentru administratori e optional... Asta desi un document elaborat de ONRC lasa sa se inteleaga ca e obligatorie contributia la asigurarile de somaj.. Oricum, in lipsa vreunei prevederi clare, tot art. 20 din legea 76/2002 ramane, deci administratorii doar "pot" sa se asigure, nu "trebuie".

PS: documentul de care vorbeam, redactat in 2007, spune asa:

Potrivit art. 137^1 alin. 3, administratorii şi directorii, în sensul Legii nr. 31/1990 nu pot încheia cu societatea un contract de muncă pentru îndeplinirea mandatului, ci un contract de administrare/management.
Această modificare a regimului juridic atrage o serie de consecinţe în plan fiscal şi al modului de percepere/virare a contribuţiilor la sistemele de asigurări sociale: [...]

f. Contribuţia de şomaj
- cuantum: 3,25% (art. 23 din Legea 487/2006 privind bugetul asigurărilor sociale de stat);
- baza de calcul: venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj (art. 28 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă))"

Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii somaj 2008 dan_6393 dan_6393 Incepind cu 2008 se mai aplica SOMAJ DIMINUAT ? Si cit este 1% sau 0,75%. DinLegea BASS ( 387/2007 0 nu reiese nimic in acest sens. (vezi toată discuția)
Administrator srl patipatason patipatason buna ziua, Un administrator de SRL poate fi remunerat pe contract individual de munca? Care sunt posibilitatile de remunerare ale acestui administrator si ... (vezi toată discuția)
Fondul de garantare pt.instit.publice valih valih Cine poate sa ma ajute! am inteles ca institutiile publice (spital, scoala) nu sunt obligate sa plateasca contributia pt.fondul de garantare. Daca este ... (vezi toată discuția)