buna ziua.am incercat sa gasesc raspunsul cautand prin legi,ordonante,etc,dar m-am blocat pentru ca se bat cap in cap.intrebarile sunt atat de simple,dar politicienii au grija ca raspunsurile sa nu fie gasite,ori sa nu fie in favoarea noastra.Oricum nu mai inteleg nimic!
tatal meu este pfa si desfasoara activitatea de cizmarie din anul 2002.acum doua luni a primit o somatie sa se prezinte la casa de pensii.i s-a comunicat acolo ca trebuie platita pensia retroactiv pe ultimii 5 ani 10.000 lei.ma intereseaza urmatoarele:
1.este obligatoriu sa plateasca pentru 5 ani sau poate incepe de acum?
2 in cat timp trebuie sa plateasca?poate plati in rate?
3.ce se intampla daca nu plateste?pentru ca nu are de unde sa scoata atatia bani in conditiile in care are un venit sub cel minim
in speranta ca cineva avizat imi va raspunde va multumesc anticipat!
1. plata contributiilor sociale si de sanatate este obligatorie
2. sa mearga la ITM si sa depuna toate declaratiile de impunere pe ultimii cinci ani, in speranta ca poate va rezulta o suma mai mica - cu toate ca probabil ei au deja aceste declaratii
3. poate sa plateasca in rate, dar penalitatile curg in continuare
4. se cere plata pe ultimii 5 ani pentru ca acesta este termenul de prescriptie pt. aceste obligatii
5. aveti grija ca si cei de la casa de sanatate va pot trimite o somatie asemanatoare, acolo procentul era de 6,5% din profit pe an (tot pe ultimii 5 ani)
@oanagabriela
ITM nu are nici o legatura cu contributia la pensie sau sanatate sau cu declaratiile de impunere, si nici nu PFA.
@simionm
E foarte rau ca nu intelegeti nimic. PFA care obtine venituri exclusiv din PFA are obligativitatea sa plateasca contributia la sistemul sociale de pensii. Tatal dumneavoastra trebuia sa plateasca aceasta contributie inca in 2002.
De fapt nu este o plata retroactiva ci sunt contributii neachitate la timp.
va multumesc pentru raspunsuri. grandanat stiu ca nu sunt achitate in timp,dar de ce de atata timp nu a fost somat?oare pana acum nu s-a sesizat nimeni.?sunt mii de oameni in situatia asta care au avut controale peste controale.s-a conformat tuturor legilor si a platit ce i s-a spus,dar de pensie nu stia ca este obligatoriu.
si mai este o mare aberatie.cum sa pui omul sa plateasca o contributie calculata procent din venitul minim pe economie,daca el nici nu realizeaza atat?este o mare bataie de joc.este normal si corect sa plateasca toate contributiile din venitul realizat, asa cum toti platim,dar macar sa li se spuna.nu sa ii lase ani de zile si apoi sa ii execute silit.
inca o data va multumesc pentru promtitudine.
numai bine!
Intr-un sistem de sanatate bine pus la punct asa ar fi trebuit sa se intample. Sa fi "tras de urechi" cu instiintari de plata, somatii, etc. Nu sa lase sa se adune penalitati.
Asta s-a intamplat din cauza ca nu stie dreapta ce face stanga, adica, casa de sanatate nu avea de unde sa stie ce venituri obtin contribuabili, decat daca se declarau( de catre angajator, PFA, persoana fizica, etc). Insa incet se face lumina, casele de sanatate au inceput sa colaboreze cu administratiile financiare, se le foloseasca bazele de date. Astfel pe viitor poate vor instiinta din timp contribuabilii.
Pe de alta parte asta nu e o scuza, contribuabilul trebuie sa cunoasca legea, mai ales ca necunoastrerea ei il va ustura la buzunar. Nu putem spune ca n-am stiu dom'le, daca stiam ca primesc amenda nu treceam pe rosu.amenda.
In privinta limitei minime la contributie, sunt avute in vedere mai multe lucruri.
Unul e minimalizarea pierderilor prin evaziune. Daca nu ar exista limita minima, un PFA ar putea inregistra doar cateva facturi astfel incat sa-i iasa venit aproape de 0, sau chiar 0, astfel incat sa nu mai plateasca nimic.
Iar daca chiar are venituri reale foarte mici, mai mici decat salariul minim pe economie, atunci statul "te forteaza" prin aceasta limita sa renunti sau sa schimbi situatia. Dupa logica statului ( nu neaparat proasta), daca un PFA nu e in stare sa obtina venituri intratat incat sa poata plati taxele atunci e ineficient, pierde vremea, si ar trebui sa caute sa fie eficient sau sa faca altceva. Aceeasi logica care a aplicat-o si in cazul impozitului minim la IMM-uri.