avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Buna seara.Ma numesc Epure Roxana si as vrea sa-mi spuneti si mie daca am dreptul la concediu medical daca sunt insarcinata in 24 de saptamani si cum se procedeaza daca am dreptul.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 1 Noiembrie 2010
Pentru a beneficia de concediu medical, trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Cred ca beneficiez,ca lucrez din data de 14 10 2009 si am incercat sa-mi iau concediu medical si nu vor sa-mi dea pt ca nu am vreo boala anume,ci numai sunt insarcinata.Cum pot sa procedez?
Puteti sa va luati concediu de risc maternal ..... Concediul de risc maternal este concediul de care poate beneficia gravida salariata sau mama care isi reia activitatea la locul de munca dupa efectuarea concediului de lauzie si care desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tocmai de asta vreau sa-mi iau medical pt ca lucrez intr-un depozit care se muta si nu pot sa depun efort fizic,dar pe seful nostru nu il inereseaza ca esti gravida.Daca merg in continuare la munca pot sa lucrez mai putine ore pe zi?
1. Numai medicul de medicina muncii poate sa va spuna daca puteti suporta sau nu conditiile de la locul de munca si daca este necesara schimbarea locului de munca pe perioada graviditatii sau sa va acorde concediu de risc maternal.

2. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu salariata sarcina cu risc madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, O salariata gravidă care are o sarcina cu risc de ce tip de concediu va putea beneficia până când intră în prenatală? Poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal doriacristina doriacristina Buna ziua Imi puteti spune, va rog, cine (ce fel de medic) trebuie sa emita concediul de risc maternal si in baza caror acte? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu cu risc maternal. Allymaya Allymaya Buna ziua,am și eu o intrbare.Doresc sa intru in concediu cu risc maternal .Am 18saptamani,domeniu in care lucrez,m-a impune sa stau foarte mult in picioare ... (vezi toată discuția)