Cziffra_virgil a scris:
Din averea comuna a bunicului si a bunicii "bune" mostenesc bunicul in cota de 1/4 parte din jumatate din partea bunicii"bune", iar mama Dv. si sora ei , in total 3/4 parte din aceasta masa succesorala. Cealalta jumatate apartine bunicului ca si partea sa din bunurile comune.
In privinta bunicului, dupa acesta mosteneste noua sa sotie in cota de 1/4 parte din bunurile sale ( respectiv, 1/4 parte din jumatatea dupa bunica " buna) si 1/2 parte, partea sa din bunurile comune cu bunica "buna".Mama Dv. si sora ei mostenesc restul,de asemenea de 3/4 parte din mostenirea definita mai sus.
Bunica vitrega il mosteneste pe sotul ei, si astfel ajunge sa aibe o parte din averea comuna a bunicului cu prima sa sotie.
Este vorba despre casa+terenul care au apartinut bunicului meu si care au trecut deja prin procesul de dezbatere mostenire .
Multumesc pentru raspunsul complex dar mecanismul de impartire a mostenirii il pricepusem .Curiozitatea mea se refera mai mult la modul in care sunt incluse in partaj bunurile comune , daca sunt bunuri comune.Sper ca sunt suficient de explicit .In cazul asta , in momentul casatoriei bunicul meu avea o casa iar "bunica" vitrega un apartament. Aceasta din urma este in viata si este mostenitoarea a 2/8 din averea bunicului meu (casa , teren , etc) + apartamentul ei . Apartamentul ala nu este un bun comun al celor 2 ?Nu influenteaza discutia despre mostenire?
Sa nu intelegeti din discutie ca sunt tipul avar care cauta MAI MULT , doar ca ma irita gandul ca "bunica" vitrega este de varsta mamei mele si se casatorise de urgenta cu bunicul meu pt mostenire stiind ca mai avea f putin de trait bolnav fiind .Nici macar nu este vorba de cine stie ce avere casa fiind la tara dar am tot vrut sa intreb de ceva vreme lucrul asta .