Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au cumparat iar proprietari acum sunt bunicul meu si sotia lui.
Nu au avut alti copii, mama nu a avut frati sau surori. Bunica are rude (o sora si doi frati).
Intrebarea mea este ce se va intampla cand va veni momentul deschiderii succesiunii pentru bunica mea "vitrega"?
Banuiesc ca daca bunicul ii va supravietui, va fi cel care o va mosteni.
Insa daca el va deceda primul, cine o va mosteni legal pe bunica?
Ce act ar putea ajuta evitarea problemelor in momentul deschiderii succesiunii? Bunica considera ca mama e ca si fiica ei (dar n-a existat act de adoptie vreodata), mama considera ca imobilul i se cuvine (pentru ca a fost platit cu banii mamei ei si ai bunicului) dar eu am sentimentul ca ne asteapta o surpriza neplacuta daca lasam lucrurile asa.
Apartamentul este bunul comun al bunicului si bunicii(vitrega). Daca bunicul dvs. decedeaza primul, bunica vitrega, pentru a veni la succesiunea bunicului decedat, trebuie sa aiba calitatea de sot a defunctului la data deschiderii mostenirii si sa accepte mostenirea acestuia. Astfel, bunica vitrega va culege din comunitatea de bunuri, cota ce i se cuvine in calitate de codevalmas(1/2, potr.C.Fam.)+1/4 din mostenire, adica din cealalta cota de 1/2. Cu alte cuvinte, bunica mosteneste 1/2+1/4=3/4 din apartament iar mama dvs, in calitate de fiica a defunctului-1/4.
Nu inteleg cum apartamentul a fost cumparat cu banii bunicii materne si a bunicului, daca dvs. spuneti ca apartamentul a fost cumparat de bunic si bunica vitrega. In actul de proprietate ce scrie? Bunicul se recasatorise legal cand a cumparat apartamentul?
Sunt de parere ca, singura posibilitate de a evita discutiile ce vor interveni dupa potentialul deces al bunicului, este ca acesta si sotia lui sa vanda apartamentul mamei dvs., cu rezervarea dr.de uzufruct viager.
In momentul decesului bunicii naturale, familia avea banii dar nu si posibilitatea de a cumpara imobilul. Aceasta a aparut ulterior casatoriei bunicului cu actuala sotie. Fiind casatorit cu ea, bunul imobil a devenit comun. Astfel ca pe actul de proprietate sunt amandoi trecuti. Bunicul era recasatorit legal cand a achizitionat apartamentul.
Din pacate, desi sunt amandoi perfect lucizi, varsta inaintata si mentalitatile lor sunt o mare problema in rezolvarea situatiei. Bunicul refuza orice act notarial pentru ca, desi are 83 de ani, considera ca mai are cel putin 10 ani de trait si l-a jignit faptul ca le-am solicitat clarificarea situatiei.
Singura dispusa sa mearga la notariat/avocat pentru semnarea unui act este bunica. Tocmai bunica...
In ce masura as putea rezolva aceasta situatie fara actele casei, doar prin prezenta bunicii? Pentru ca, evident, bunicul nici actele nu vrea sa ni le dea... Nu poate concepe ca fara existenta actului de adoptie, noi nu avem cum s-o mostenim pe bunica. Considera ca aceste "minore" probleme pot fi rezolvate de noi ulterior, fara sa-i implicam pe ei acum, insa eu nu vad cum.
Colega mea v-a indrumat bine. Daca bunicul refuza sa se gandeasca acum la problemele ce s-ar ivi dupa decesul lui(lor)mergeti la un notar cu bunica, sa lase prin testament mamei dvs.partea ce i se cuvine din apartament. La fel de bine, daca bunicul moare inainte, bunica ar putea renunta la partea de mostenire. Dar asta inseamna ca, la decesul bunicii, cealalta jumatate va fi impartita intre mama dvs. si rudele bunicii.
Bunica vitrega va poate lasa un testament (legat universal pentru toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii sale din viata). Pentru autentificarea testamentului nu are nevoie de nici un act de proprietate Acest testament nu va putea fi atacat (supus reductiunii) de catre fratii si surorile bunicii pentru ca nu sunt rezervatari. Singurul care poate avea pretentii, daca va supravietui bunicii vitrege, este tocmai bunicul, pentru ca sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar.
Cotele pe care av_eva le-a aratat mai sus sunt eronate. (rationamentul juridic e bun, dar e gresit calculul matematic... se intampla des printre juristi).
Daca bunicul moare inaintea bunicii atunci:
Jumatate din apartament intra in masa succesorala a bunicului (pentru ca celalata jumatate este proprietatea bunicii prin cumparare impreuna cu bunicul).
Din jumatatea bunicului, bunica mosteneste 1/4 (cota sotului supravietuitor in concurs cu mama dvs in calitate de descendent al bunicului) Ori 1/4 din jumatate = 1/8. Iar 1/8 + jumatatea bunicii in plina proprietate inseamna in final 5/8 din apartament.
3/4 din jumatatea bunicului mosteneste mama dvs. Ori 3/4 din 1/2 = 3/8.
Deci in final bunica va avea 5/8 si mama dvs. 3/8 din apartament.
Apoi, la moartea bunicii (si daca nu a lasat testament) acest 5/8 al bunicii va merge la fratii si surorile ei, pentru ca mama dvs nu o mosteneste pe mama sa vitrega.
Daca bunica va deceda inaintea bunicului (si daca nu va lasa testament) atunci:
Bunicul va mosteni jumatate din averea bunicii (adica 1/2 din jumatatea de apartament care apartine bunicii) Cota sotului supravietuitor in concurs cu fratii si surorile defunctei nu mai e de 1/4 asa cum e in concurs cu copiii, ci creste la jumatate. 1/2 din 1/2 = 1/4 La acest 1/4 se adauga jumatatea lui de apartament dobandita prin cumparare. Adica in final bunicul va avea 3/4 din apartament si restul de 1/4 vor mosteni fratii si surorile bunicii.
Apoi la moartea bunicului, 3/4 din apartament primeste mama (unicul mostenitor) care va fi coproprietar cu fratii si surorile bunicii vitrege.
Dupa cate vedeti, in lipsa de testament, marimea partii care va reveni mamei dvs. depinde de ... ordinea inmormantarilor.