avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical sau concediu de risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical sau concediu de risc maternal?

Buna ziua!

sunt angajata de 5 ani full time nedeterminata, insa firma la care lucrez urmareste sa imi desfiinteze postul.Fiind insarcinata in luna a treia ma gandesc sa imi iau concediu medical pentru a evita intrarea in somaj.Stiu ca co de ris maternal se aproba de medicul firmei de medicina muncii ma gandesc sa imi iau co medical pana la intrarea in concediu prenatal.

Cate zile am dreptul la co medical si este oare mai avantajos din punct de vedere salarial sa imi iau co medical sau co de rism maternal pentru mine si nu pentru firma?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:31, 2 Noiembrie 2010
1. Daca desfiinteaza postul eu zic ca este mai bine sa fiti concediata cu art.65 din Codul muncii si sa beneficiati de indemniozatie de somaj.
2. In somaj fiind veti putea beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani.
3. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestora.
4. Din OUG 158/2005:
Art. 13 - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită în continuare CNPAS, împreună cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
Art. 14 - (1) Medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă poate propune pensionarea de invaliditate dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurărilor sociale decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activităţii în raport de pregătirea profesională şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
Multumesc pentru raspuns.

Insa nu cred ca somajul este solutia pentru ca as primi foarte putin bani, fata de de cat as primi in co medical

Intrebarea mea acum este cat se primeste din salariu in cazul co medical si cat se primeste in caz de co de risc maternal?Muncesc de 5 ani full time
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza ca medie a salariilor brute pe ultimele 6 luni la care se aplica procentul stabili de lege: pentru concediu medical obisnuit si concediu de risc maternal = 75%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)
Concediu de boala andrey78 andrey78 Buna ziua, Care este perioada maxima /an a concediului de boala pe care poate lua un angajat cu o boala cronica? Am auzit 90 de zile?In ce conditii? Daca ... (vezi toată discuția)
Concediu medical corina_gabriela corina_gabriela Buna, as dori sa stiu cate zile de concediu medical poti sa ai intr-un an? Daca acest interval se refera la anul calendaristic sau la ultimele doisprezece ... (vezi toată discuția)