Am un vecin mai batran si ca orice om doresc sa ma distrez, asta include sa dau muzica mai tare. Am 2 boxe normale de calculator putin modificate dar nu cred ca scot mai mult de 10W sa spunem 15W. Si tot este foarte suparat. Cand ies din camera unde am calculatorul si intru in alta camera si inchid si usa se aude normal cum ai da televizorul putin mai tare si e la maxim.
Vreau sa imi cumpar un sistem audio 5.1 destul de dragut si intrebarea mea este cati decibeli sunt permisi prin lege minimi pentru un apartament pentru ca ma gandesc sa imi instalez un contor sa imi masoare permanent decibelii. Astfel pot sa demonstrez in caz de se face o plangere impotriva mea ca nu am depasit limita.
Stiu ca acum ceva timp s-a facut o plangere impotriva primariei din Sibiu ( unde am locuit ) la un concert Iris ca deranjeaza publicul. Ceea ce mi s-a parut putin deplasat.
Tin sa mentionez ca nu sunt genul de scandalagiu si nici nu sunt genul care "tulbur linistea". Nici un vecin nu a avut probleme cu mine si stau aici de 6 ani :).
Domnule, nu imi aminetsc sa existe o limita a numarului de decibeli pentru lucrurile care produc zgomot in locuinta cuiva...
Puteti avea nivel de zgomot de 5000 sau de 20 de decibeli, important este SA NU DERANJATI VECINII. In rest, nu conteaza...
Va puteti izola fonic locuinta...
De exemplu: am copil de 7 ani, camera lipita de dormitorul vecinului amator de sex asurzitor... nu conteaza cat de tare se aude, daca se percepe cat de cat ceea ce se intampla, ma deranjeaza... Corect?
Nu sunt obligata nici eu si nici dv. sa ascultam zgomote, oricat de slabe ar fi ele, zgomote care nu ne plac.
asta e viata la bloc, trebuie s-o intelegem... daca nu, la padure cu noi!
Sio eu ascult muzica putin cam tare uneori, ma si intreb cum de nu vine nimeni... Dar daca va veni cineva stiu ca nu pot decat s-o las mai incet. Sau sa depun eforturi sa-mi antifonez locuinta.
As dori si eu niste informatii daca cineva ma poate ajuta.
Vara trecuta am cumparat un aparat de aer conditionat. Un aparat bun, nou care a fost instalat corect. La sfarsitul lunii septembrie vecinul care locuieste sub mine a venit la usa si m-a amenintat ca ma da in judecata daca nu mut aparatul pentru ca el s-a imbolnavit din cauza zgomotului pe care il produce agregatul de afara. Aparatul nu mai fusese pus in functiune la acea data cam de o luna. Fiind in garantie i-am chemat pe cei de la firma sa il controleze. Cand au venit sa il controleze am sunat si la vecinul deranjat de zgomot sa asiste, a refuzat. Bineinteles ca am fost data in judecata. Am dus tot felul de acte doveditoare ca aparatul este in parametrii dar nimeni nu le ia in seama. Cateodata am impresia ca mi se cere mie sa demonstrez cartea tehinica a acestui aparat care a fost aprobata si semnata de ingineri si specialisti in domeniu.Am inteles ca nivelul de decibeli legali intr-un apartament trebuie sa fie de 35db ziua si 25db noaptea. Intrebarile mele ar fi:
1) Ce conditii se cer pentru efectuarea unei expertize de masurare a decibelilor?
2) Experiza se face si ziua si noaptea?
3)Cum se diferentiaza zgomotul pe care il face aparatul meu fata de celelalte zgomote?
Problema in esenta este de ordin uman nu de ordin tehnic ( vedeti postare de mai sus avlil ) care are o viziune corecta si pragmatica.
Unii oameni au o percetie a vibratiilor sonore mai fina, altii mai grosiera in functie de starea de sanatate pe care o au. Vecinul dvs. indiferent de ce zic normele ( care iau in considerare o valoare medie a deciblilor admisi ) si caracteristicile tehnice a instalatiei , probabil are o percetie mai fina.
Nu veti rezolva problema decat cand veti opri instalatia de aer conditionat. Aceasta e realitatea destul de neplacuta. Daca nu o faceti, va veti deranja reciproc el cu procesul pe care va trebui sa-l suportati , dvs. cu zgomotul instalatiei pe care nu il suporta. Asta este viata in concentrarile umane. Suntem diversi. Foarte diversi. Avem sensibilitati diferite la stimuli diferiti. Pacea se v-a instaura cand unul se v-a satura de conflict si v-a alege supotarea insuportabilului.
reflectati ce e mai convenabil: un proces care nu se mai termina sau caldura verii intrun apartament de bloc.