avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prorata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prorata

am si eu o intrebare..
sunt pj platitoare de tva si vreau sa vand o cladire,
aceasta operatiune este scutita de tva conf art.140 alin 2 lit f
dar trebuie sa calculey prorata la sfarsitul anului
cum se calculeaya aceasta prorata
Cel mai recent răspuns: 558ma , utilizator 21:56, 10 Aprilie 2008
Prorata se determina ca raport intre: veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere, inclusiv subventiile legate direct de pretul acestora, la numarator, iar la numitor veniturile de la numarator plus veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere. In calculul pro rata la numitor se adauga alocatiile, subventiile, sau alte sume primite de la bugetul de stat sau bugetele locale in scopul finantarii de activitati scutite fara drept de deducere sau care nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Se exclud din calculul pro rata veniturile financiare daca acestea sunt accesorii activitatii principale. Nu se includ in calculul pro rata serviciile efectuate de prestatori stabiliti in strainatate, astfel cum sunt definiti la art. 27 alin.(2) C.fiscal, pentru care beneficiarii au obligatia platii taxei pe valoarea adaugata.
puteai opta..pentru taxarea operatiunii (adica facturarea cu TVA) . Daca vrei calcul pro-rata..scrie-mi mesaj privat. Intrebarea mea este: ai dedus TVA cand ai achizitionat cladirea?
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2008
smart accounting business srl, Contabil
Istudor adriana a scris
poti opta..pentru taxarea operatiunii (adica facturarea cu TVA) . Daca vrei calcul pro-rata..scrie-mi mesaj privat. Intrebarea mea este: ai dedus TVA cand ai achizitionat cladirea?




Incepand cu anul 2008 la vanzarea cladirilor se adauga si TVA. A se vedea modificarile aduse de OG 106 / 2007.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
deci ...daca e cladire noua se colecteaza TVA (atentie la definitia cladirii noi); daca nu mergi pe art. 142 alin (2) lit.f) din Codul Fiscal ; definitia cladirii noi este data tot la acest articol.
pro-rata se calc cf art. 147 alin (6) si (7 din Codul Fiscal ca raport intre:
a) suma totala fara taxa dar cuprinzand subv. legate direct de pret a operatiunilor constand in livr de bun. si prest de serv care PERMIT EXERCIT DREPTULUI DE DEDUCERE la numarator;
b) suma totala , fara taxa a operat de la a) si a operatiunilor constand in livrari de bun si prest de serv care NU PERMIT EXERCIT DREPTULUI DE DEDUCERE la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale acordate in scopul finantarii operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.

Citeste in continuare cu mare atentie art. 147 din Codul Fiscal
ghola a scris:

Istudor adriana a scris
poti opta..pentru taxarea operatiunii (adica facturarea cu TVA) . Daca vrei calcul pro-rata..scrie-mi mesaj privat. Intrebarea mea este: ai dedus TVA cand ai achizitionat cladirea?


Incepand cu anul 2008 la vanzarea cladirilor se adauga si TVA. A se vedea modificarile aduse de OG 106 /

++++++++++++++++++

Asa este. La vinzarea unei cladiri se adauga TVA INDIFERENT DACA S-A DEDUS SAU NU TVA LA MOMENTUL ACHIZITIEI ACESTEIA (foame mare de bani la fisc). Vezi ultimile modificari ale CF
O zi buna.

Alte discuții în legătură

Prorata florentyna florentyna am si eu o intrebareşş vreau sa vand o cladire si nu depun notificare pentru taxare, la sfarsitul anului trebuie sa calculey proprata , cum se calculeaya ... (vezi toată discuția)
Calcul prorata rodia rodia 1.Veniturile din despagubiri intra in calculul proratei? 2.Daca o societate obtine venituri taxabile cu cota de 19%(vanzare de marfuri) si cu cota de ... (vezi toată discuția)
Scutire tva de plata Ionut Gogosaru Ionut Gogosaru Buna, Am o firma platitoare de TVA, prin depasirea plafonului. Cu toate aceastea firma este scutita de plata TVA-ului, art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul ... (vezi toată discuția)