ASOCIAT a scris:
dividentele realizate pana la data cesiunii se cuvin de drept celui ce le-a realizat, daca nu s-a mentionat expres in contractul de cesiune altceva(renuntare, repartizarea intr-un alt cont ..............).
Dividendele nu sunt fructe, ca sa se "cuvina" cu fiecare zi. Pana la hotararea AGA de repartizare a profitului
nu exista dividende iar asociatul cedent nu detine nimic. Dreptul la dividende e un drept sui generis, care se naste numai in momentul in care AGA hotaraste repartizarea profitului. Tu spui "dividende realizate pana la data cesiunii", desi nu e corect "realizate", numai profitul se realizeaza, iar in cazul expus aceste dividende anterioare ar fi cele aferente anului financiar 2005.
iti reamintesc ca, obiectul 'contractului de cesiune de parti sociale' sunt p.s., daca vrei sa faci referire si la alte aspecte. o poti face, dar expres/special.
Poate ca intentia ta era buna in aceasta "reamintire", pacat ca substanta e total gresita. Legea 31 prevede un lucru foarte clar: "
Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin cesionarului, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel." Daca nu convii in contract, legea suplineste lipsa, chiar daca nu iti place.
este adevarat ca, hotararea adunarii generale extraordinare a actualilor asociati, avand ca ordine de zi: repartizarea profitului realizat de firma in anul 2006, se ia de catre actualii asociati, insa ei nu pot decide asupra sumelor de bani, regasite in conturile din bilant, in momentul in care acestia nu erau asociati, fara declaratie expresa a asociatilor din momentul realizarii profitului.
Serios? Pai asta e chiar esenta aprobarii situatiilor financiare: ele sunt anuale si se aproba in anul urmator intr-un anumit termen. E evident ca asociatii din momentul aprobarii decid cu privire la situatia financiara aferenta intregului exercitiu (an) anterior.
in ce priveste Declaratia notariala, e o practica uzuala................... complementara si completatorie a Contractului de p.s.,
O fi uzuala desi nu am vazut-o niciodata, asta nu inseamna ca nu e o prostie si un cost in plus. Dar na, cand omul vrea sa dea banii aiurea la notar, ce poti sa-i faci?...
intr-un fel 'linistitoare' ptr viitorii asociati, ca nu cumva vechii asociati, in cazul in care nu au dispuns de dividentele lor pana atunci sau macar prin contractul de cesiune de p.s., sa pretinda, in termenul de 3 ani, incasarea acestora.
Doamne fereste... Asta da interpretare a legii... Poate de asta nici nu mi se pare "uzual"