avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comercial - Exceptiile in procesul comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comercial - Exceptiile in procesul comercial

Buna seara

Am si eu nevoie de cateva sfaturi va rog.
Detin un proces comercial care are ca obiect deschiderea procedurii de insolventa, proces in care detin calitatea de "parat".
Suntem deja la a3- infatisare, unde ni s-a pus in vedere niste exceptii procesuale, exceptii ridicate de catre reclamant.
Aceste exceptii ar fi:
-inadmisibilitatea inatmapinarii depusa de catre parat (paratul - adica societatea comerciala rep. de catre mine, a depus contestatia la cererea de deschidere a procedurii insolventei cu intarziere deoarece nu a primit citatia, contestatia care, sustine reclamantul ca nu intocmeste caracteristicile necesare);
-tardivitatea (cererea a fost intordusa cu intarziere din motivul necitarii);
-netimbrarea (timbrarea s-a facut ulterior).

Spuneti-mi va rog daca au temei legal aceste exceptii, deoarece eu le-am intalnit mai mult in procesul civil, daca exista o decizie de neconstitutionalitate privind aceste exceptii si daca, in materie comerciala se pot ridica aceste exceptii si in ce conditii se pot ridica.

Deasemenea, spuneti-mi va rog cum pot raspunde la ele, deoarece maine dimineata am proces.
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Simi14 , utilizator 21:16, 2 Noiembrie 2010
Buna seara.
Daca ati depus o cerere si i-ati dat dumneavostra o denumire aceasta este mai putin importanta, intrucat judecatorul va da calificarea exacta a cererii.Mai exact, chiar daca ati depus o cerere intitulata intampinare in procedura insolventei, esential este sa poata fi calificata contestatie.Daca in acea cerere ati solicitat fireste respingerea cererii creditorului, este suficent sa fi indicat motivele pe care va intemeiati sustinerile si dovezile desigur.Puteti de pilda sa va impotriviti ca creanta ar fi certa, lichida, exigibila; puteti invoca ca nici macar cererea reclamantului nu intruneste conditiile formale, de pilda, nu este semnata de reprezentanti; puteti solicita fixarea unei cautiuni de 10% ceea ce eu as face in toate cazurile; puteti cere sa se constate ca creditorul nu a dovedit prin documente justificative creanta; ca nu este indeplinita valoarea prag etc..Acestea pot fi aduse in atentia sindicului chiar daca s-ar admite exceptia tardivitatii-nu din pricina citarii cu intarziere ci a comunicarii in copie a cererii creditorului-, intrucat sindicul trebuie sa stabileasca daca sunt intrunite conditiile deschiderii procedurii.
Reclamantul este liber sa ridice oricate exceptii vrea, important este sa-i fie admise.De asemenea, si dumneavoastra puteti sa ridicati exceptii si sa va formulati apararile.
Nu exista vreo decizie a curtii constitutionale in acest sens, intrucat aceste exceptii de fapt au si rolul ca procesul sa se desfasoare in modul, la termenele si formele indicate de lege, nu dupa bunul plac al partilor.
Daca timbrarea s-a facut ulterior, nu poate fi admisa exceptia unei asa-zise netimbrari.
Va multumesc frumos pentru raspunsul acordat.
Situatia este putin complicata dar, ii dau eu de capat.
Da, cererea poate fi clasificata direct contestatie de respingerea a cereri pt. deschiderea procedurii insolventei.
Cat despre debit? Acesta nu existat in suma ceruta de reclamant de la incepututl procesului, debitul fiind rezultat in urma neintelegerilor cauzate de expedierea abuziva a unei cantitati imense de marfa, cantitate nesiolicitata nici prin contract si nici prin comanda scrisa de catre parat.Paratul a achitat o parte din marfa iar restul a solicitat sa o retrimita reclamantului deoarece nu o poate vinde.Reclamantul nu a mai dorit marfa si a deschis procesul.
Marfa a ajuns totusi la reclamat cu factura storno, debitul la scazut undeva la 50 000 RON; din aceasta suma s-a achitat pana azi 47 000 RON, ramand doar 3000 neachitati.
Ce acte considerati sa mai depun la Instanta, deoarece am depus copie dupa tot ce se putea (plati efectuate catre reclamant, extrase bancare, facturi, jurnale de incasari/pati, etc. tot ce se putea pt. a contesta insolventa).
Reclamantul a ridicat exceptiile amintite mai sus ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la cererea de deschidere a procedurii de insolvente peste termen sorina.scurtu sorina.scurtu Puteti sa-mi spuneti, va rog daca in situatia formularii unei contestatii la cererea de deschidere a procedurii insolventei ulterior termenului de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Exceptia tardivitatii contestatiei si stabilirea cautiunii cerute de debitor prin contestatie Irina S. Irina S. La cererea de deschidere a procedurii insolventei, debitorul formuleaza contestatie prin care cere judecatorului sindic (printre altele) si fixarea unei ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)