avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 90 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 90 zile

Buna,am permisul suspendat pt. depasire de viteza,pt. 90 de zile.Dupa cele 90 de zile mai trebuie sa dau acel examen de redobandire sau nu?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 17:09, 6 Noiembrie 2010
Aveti posibilitatea contestarii procesului verbal in instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei,in termen de 15 zile de la semnarea sau primirea la domiciliu a acestuia.
Pentru a a obtine reducerea sanctiunii puteti da la cerere examen teoretic cu 13 raspunsuri corecte din 15
Buna dimineata,la mine nu se pune problema contestarii,sunt vinovat,am platit amenda.Pe 2 dec. se implinesc 90 de zile,deci MAI DAU EXAMENUL DE REDOBANDIRE SAU NU?Am intrebat 5 politisti (dintre care 3 de circulatie) si din 5 doi au spus ca voi da ex.iar trei ca nu mai e necesar sa dau examenul!!!Oare sa mai intreb pe al saselea???
Mai bine intrebati Codul rutier , e cel mai bun sfatuitor .
Obligativitatea sustinerii examenului de cunoastere a prevederilor rutiere , este impusa de fapta ptr care vi s-a suspendat dreptul de conducere .
Astfel , potrivit OUG 195/2002 ,

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de
urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal
;

c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.

(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Doar daca va aflati intr-una din situatiile de fata , cu exceptia celei de la lit. c) care prevede posibilitatea sustinerii la cerere a examenului in vederea reducerii perioadei de suspendare , aveti obligatia de a sustine acest test de verificare , sub sanctiunea cumularii a inca 30 zile de suspendare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis 3 luni Logan2 Logan2 Pe data 13 sep 2019 mi s a suspendat permisul pentru 90 zile,cu alcoolemie 0,29 in aer expirat,fiind implicat si intr un accident usor,o tamponare usoara ... (vezi toată discuția)
Art 106 cod rutier tutumester tutumester Conform alin. 1 din art. 106 cod rutier, inteleg ca daca nu am produs accident, permisul de conducere se restituie dupa 90 de zile fara sustinerea examenului ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)