avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

ma pot obliga sa fac orele suplimentare?
Cel mai recent răspuns: si_monna , utilizator 20:13, 9 Noiembrie 2010
la inceputul angajarii ai semnat un contract in care ai fost de acord cu normele si conditiile firmei respective,ar fi trebuit sa citesti ce semnezi.ei au semnatura ta de comun acord in cazul in care te opui orelor suplimentare...
Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si numai cu acordul angajatului.
In drept:CCMUNN
Art. 14. - (1) Orele prestate, la solicitarea angajatorului, peste programul normal de lucru stabilit în unitate sunt ore suplimentare.
(2) Salariaţii pot fi chemaţi să presteze ore suplimentare numai cu consimţământul lor.
(3) Pentru prevenirea sau înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, ale unor accidente ori ale altor cazuri de forţă majoră, salariaţii au obligaţia de a presta muncă suplimentară cerută de cel care angajează.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
in caz contrar demisia sau concedierea.
n-ar fii mai buna o cale de mijloc? B-)
am citit contractul cand l-am semnat. problema sta in felul urmator: sunt gravida in 27 saptamani si mi-au spus ca nu pot renunta la orele suplimentare (un week-end din 2 in 2 saptamani in care lucrez sambata 12 ore, respectiv duminica 10 ore). imi este din ce in ce mai greu sa fac aceste ore suplimentare in conditiile in care starea mea de graviditate este destul de avansata si suntem la limita cu personalul si avem foarte mult de munca pt cate persoane suntem. in contractul de munca sunt specificate la salarizare sporuri incluse in salariu. conform legii 53/2003 art 111 alineat (2), ei si-au scos camasa... nu depasesc 48 ore pe saptamana, facand media pe 3 saptamani. am discutat cu seful si mi-a spus ca nu pot sa renunt la orele suplimentare. ma pot forta sa le fac daca eu nu vreau sa le mai fac? aaa, nu pot inca sa imi iau prenatal. mai am de asteptat 4 saptamani. sper ca are cineva vreun raspuns pt mine. multumesc anticipat pt ajutor!
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Prin urmare, fara acordul dvs nu se poate face munca suplimentara.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare nicolae1976 nicolae1976 -gravidele pot fi obligate sa faca ore suplimentare?daca \"da\" sau \"nu\" vreau sa stiu articolul din codul muncii care specifica acest lucru. -ce poti face ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)