avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cate ore?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cate ore?

as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita?
Cel mai recent răspuns: ga_marcus66 , utilizator 11:43, 1 Iulie 2009
Munca suplimentara
ART. 117 - Definire
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 118 – Efectuarea muncii suplimentare
(OUG 65/2005)
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 119 – Compensari prin ore libere platite
1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

ART. 120 – Sporul la salariu pentru munca suplimentara
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
ART. 121 – Interdictii privind munca suplimentara
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Art. 10(8) Contractul colectiv de munca la nuvel national : Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Art .41 c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
Numarul maxim de ore este de 32 de ore suplimentare platite dublu.
De obicei pentru munca suplimetara se platesc si sporuri: spor de noapte (de obicei 25%), spor de sambata si diminica, alte sporuri.
Orele suplimentare se pot compensa si cu timp liber platit.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
lucrez intr-o firma de si as vrea sa stiu daca daca daca sint platit corect pt munca pe care o prestez: lucrez2 zile de la 8-22apoi 2 zile de la 22-8 .pe urma am 2 zile libere.acest program insumand intr-0 luna de munca 240 ore din care 80 de ore de noapte.mentionez ca sint angajat cu salariul de 720 lei si pt munca prestata primesc 1000 de lei
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
ga_marcus66, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare in productie Eniko_SM Eniko_SM Buna ziua, Am si eu niste neclaritati, si va rog sa ma ajutati! Lucram in productie, angajatii sunt platiti cu norme individuale. Intrebarea mea este: cum ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare maritica balan maritica balan buna ziua ! sunt angajata cu CM partial 4ore/zi la o firma , in perioada cand colegu a fost in CO am stat 8 ore /zi deoarece suntem doar 2 oameni unu cu ... (vezi toată discuția)