Conform art. 148 C.pr.pen se poate dispune arestarea daca inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
In functie de probele si indiiciile de la dosar judecatorul apreciaza daca inculpatul
prezinta pericol concret pentru ordinea publica.
Judecatorul hotaraste si stabileste, fiind nevoit sa motiveze hotararea cu privire la motivele pentru care inculpatul prezinta pericol concret.
La modul general, teoreticienii dreptului fac distinctie intre pericolul social generic al infractiunii si pericolul social concret. Pericolul social generic este determinat de legiuitor in momentul incriminarii faptei, tinandu-se seama de valorile sociale carora li se aduce atingere prin fapta, gravitatea vatamarii corespunde unui anumit grup de infractiuni. Pericolul social concret este determinat de organele judiciare cu ocazia analizei fiecarei fapte, putand hotari daca fapta cade sau nu sub incidenta legii penale, este sau nu infractiune, in raport cu pericolul pe care il prezinta pentru ordinea publica