roxpopa a scris:
Bunica a avut un copil dintr-o casatorie anterioara, tatal meu, si impreuna cu bunicul au avut alti trei copii.Tatal meu a fost adoptat de bunicul.
Adica bunicul si bunica au avut
4 copii. PUNCT.
Copilul adoptat de bunicul e la fel de copil al lui precum si ceilalti trei.
Daca persoana care lasa mostenirea este
adoptatorul (bunicul) nu are importanta felul adoptiei (cu efecte depine sau restranse). In ambele cazuri adoptatul si descendentii lui vin la mostenirea lasata de adoptator.
roxpopa a scris:
Au facut masa succesorala, au vindut apartamentul bunicilor, au impartit banii.Raminea terenul.
"au facut masa succesoarala" = au dezbatut succesiunea.
Dupa cine? Dupa bunica? Dupa bunicul? Dupa amandoi (mosteniri succesive) in acelasi certificat de mostenitor? (apropo, care e ordinea deceselor?)
roxpopa a scris:
unchii mei au redeschis discutia cum ca tata nu are dreptul la mostenire din partea bunicului. Ei sustin ca tata nu are sau are drepturi mai mici decit ale lor la teren deoarece acesta a fost cumparat de mama bunicului inainte de casatoria cu bunica.
Adoptatul are dreptul la mostenirea adoptatorului in mod egal cu ceilalti copii firesti ai bunicului.
Cand se compune masa succesorala a defunctului se includ aici toate bunurile (dreptul de propriretate asupra ...) care se gasesc in patrimoniul mortului la data mortii lui. (Nu are importanta ca ciorapii provin de la mama, camasa de la amanta si nadragii de la vecina de peste drum. Important este ca acel bun sa fie in patrimoniul mortului integral sau in cota-parte).
Ceea ce ar putea sa incurce lucrurile in speta este amanuntul (nescris, dar ghicit) ca terenul a focut obiectul legilor retrocedarii. (Cine a facut cerere? Mai traia bunicul la data cererii?)
Daca terenul era deja retrocedat la data mortii bunicului, orice discutie e lipsita de sens (vezi mai sus = un bun in patrimoniul mortului).
Daca nu, discutia e luuuunga (abia aici ar putea sa intervina o discutie legata de felul adoptiei). Si n-am nici un fel de date in raport de care sa ma hazardez sa trag vreo concluzie. (sunt necesare acte si date concrete).