avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj intre frati vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj intre frati vitregi

Stimati domni,
Am nevoie de ajutor intr-o problema care este pentru mine mai mult sentimentala decit materiala.
Bunicii mei au decedat unul dupa altul lasind in urma lor un apartament si terenul unei case care a fost demolata in 89. Apartamentul le-a revenit in urma demolarii locuintei, terenul i-a apartinut bunicului ca mostenire de la mama lui.
Bunica a avut un copil dintr-o casatorie anterioara, tatal meu, si impreuna cu bunicul au avut alti trei copii.Tatal meu a fost adoptat de bunicul.
Copii acestia au crescut impreuna, au impartit si saracia si bunastarea, stiindu-se frati vitregi.Bunicii nu au facut deosebire intre ei.
Dupa moartea lor au inceput sa apara discutiile si fratii tatei au incercat s ail indeparteze de la mostenire pe motiv ca e vitreg.
Tatal meu a suferit enorm, imi amintesc si acum cu ce durere in suflet s-a intors acasa dupa o discutie cu ei.
Mult timp nu au vorbit dar pina la urma, dupa scuze si explicatii au inceput sa converseze. Au facut masa succesorala, au vindut apartamentul bunicilor, au impartit banii.Raminea terenul.
Tatal meu a murit, atac cerebral, dupa o discutie pe aceasta tema cu un cumnat.
Mama, eu si fratele meu, am ramas mostenitorii lui.
Recent s-a gasit un cumparator pentru teren, unchii mei au redeschis discutia cum ca tata nu are dreptul la mostenire din partea bunicului. Ei sustin ca tata nu are sau are drepturi mai mici decit ale lor la teren deoarece acesta a fost cumparat de mama bunicului inainte de casatoria cu bunica.
Va rog s aimi spuneti care sunt drepturile noastre ca mostenitori ai unui fiu adoptat la mostenirea ramasa de pe urma bunicilor.
Cu stima,Ruxandra
Cel mai recent răspuns: roxpopa , utilizator 19:40, 24 Noiembrie 2010
Tatal dvs are drepturi egale cu ceilalti frati ,adica 1/4.Dvs puteti pretinde pentru tatal dvs partea acestuia din mostenire respectiv din terenul ramas.Drepturile unui copil adoptat cu efecte depline este egal cu cele ale unui copiiilor rezultati din casatorie.Sustinerile unchilor sunt nesemnificative si fara eficienta juridica.
Buna seara!
Daca tatal dvs. a fost adoptat cu efecte depline, vine la mostenirea adoptatorului alaturi de ceilalti copii ai acestuia; daca a fost adoptat cu efecte restranse nu are vocatie la mostenirea sotului mamei sale.
Buna seara,
va multumesc pentru raspuns.
Deoarece nu am cunostiinte juridice v-as ruga sa imi explicati ce inseamna adoptie cu efecte restrinse sau depline.
Stiu doar ca tata detinea un act de adoptie, semnat de bunicul meu dupa casatoria cu bunica. Trebuie sa il caut sa ii cunosc exact termenii.
Unul din unchii mei este jurist pensionar si sustine ca tatal meu nu are drepturi egale cu ei la mostenirea terenului deoarece acest teren a fost mostenirea bunicului dinaintea casatoriei cu bunica.
Ruxandra
Va multumesc pentru raspuns. Unul dintre unchii mei este jurist pensionar si sustine ca tatal meu nu are drepturi egale cu ai celor frati la mostenirea care i-a revenit bunicului inaintea de casatoria cu bunica. Tata detine actul de adoptie dar nu stiu ce inseamna adoptie restrinsa. Deasemenea adauga ca am fost preveniti de acest unchi sa nu ne jucam cu focul ca el are acte care arata ca nu avem drepturi si ca ne va tirii prin judecati de ni se va uri.Drept sa spun sunt foarte indignata dar si speriata de intreaga poveste pe care nu am prevazut-o citusi de putin.
Cu stima, Ruxandra
roxpopa a scris:

Bunica a avut un copil dintr-o casatorie anterioara, tatal meu, si impreuna cu bunicul au avut alti trei copii.Tatal meu a fost adoptat de bunicul.

Adica bunicul si bunica au avut 4 copii. PUNCT.
Copilul adoptat de bunicul e la fel de copil al lui precum si ceilalti trei.
Daca persoana care lasa mostenirea este adoptatorul (bunicul) nu are importanta felul adoptiei (cu efecte depine sau restranse). In ambele cazuri adoptatul si descendentii lui vin la mostenirea lasata de adoptator.

roxpopa a scris:

Au facut masa succesorala, au vindut apartamentul bunicilor, au impartit banii.Raminea terenul.

"au facut masa succesoarala" = au dezbatut succesiunea.
Dupa cine? Dupa bunica? Dupa bunicul? Dupa amandoi (mosteniri succesive) in acelasi certificat de mostenitor? (apropo, care e ordinea deceselor?)

roxpopa a scris:

unchii mei au redeschis discutia cum ca tata nu are dreptul la mostenire din partea bunicului. Ei sustin ca tata nu are sau are drepturi mai mici decit ale lor la teren deoarece acesta a fost cumparat de mama bunicului inainte de casatoria cu bunica.

Adoptatul are dreptul la mostenirea adoptatorului in mod egal cu ceilalti copii firesti ai bunicului.
Cand se compune masa succesorala a defunctului se includ aici toate bunurile (dreptul de propriretate asupra ...) care se gasesc in patrimoniul mortului la data mortii lui. (Nu are importanta ca ciorapii provin de la mama, camasa de la amanta si nadragii de la vecina de peste drum. Important este ca acel bun sa fie in patrimoniul mortului integral sau in cota-parte).

Ceea ce ar putea sa incurce lucrurile in speta este amanuntul (nescris, dar ghicit) ca terenul a focut obiectul legilor retrocedarii. (Cine a facut cerere? Mai traia bunicul la data cererii?)

Daca terenul era deja retrocedat la data mortii bunicului, orice discutie e lipsita de sens (vezi mai sus = un bun in patrimoniul mortului).

Daca nu, discutia e luuuunga (abia aici ar putea sa intervina o discutie legata de felul adoptiei). Si n-am nici un fel de date in raport de care sa ma hazardez sa trag vreo concluzie. (sunt necesare acte si date concrete).
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire master2k master2k buna, am si eu o intrebare. Ce drepturi are copilul adoptiv la o avere?#-o (vezi toată discuția)
Mostenire thegame1983 thegame1983 Buna ziua! As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online..... Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil ... (vezi toată discuția)
Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)