Buna ziua!
As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online.....
Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil al acestora pe care i-a mostenit cu cota 1/1.Intrebarea mea este urmatoarea:
-Mai are dreptul la cota ce i se revine dupa parintii naturali?(sunt 5 frati)
Pe langa frati mai e o verisoara si care mostenesc cu totii cota parte pe unchii si matusile care nu au avut copii.(frati si surori ai mamei adoptive si ai mamei naturale)
Nu mai are dreptul la mostenirea ce i-ar fi revenit de la parintii naturali, deoarece nu mai este ruda cu acestia. Prin adoptie inceteaza legatura de rudenie cu parintii biologici si se naste o legatura de rudenie cu parinti adoptivi.
Pentru a veni la mostenire trebuie sa ai vocatie succesorala, adica posibilitatea prevazuta prin lege de a primi o mostenire in calitate de ruda, ma refer aici la mostenirea legala.
Prin adopţie se stabilesc filiaţia între adoptat şi cel care adoptă, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.
În momentul stabilirii filiaţiei prin adopţie, rudenia firească dintre adoptat şi descendenţii săi, pe de o parte, şi părinţii săi fireşti şi rudele acestora, pe de altă parte, încetează.
Adoptatul are faţă de adoptator drepturile şi îndatoririle de orice natură pe care le are o persoană faţă de părinţii săi fireşti.
Mai pe romaneste, in cazul copilului adoptat de matusa, matusa ii devine mama si mama naturala ii devine matusa.
Copilul adoptat o mosteneste pe mama adoptiva, dar nu o mai mosteneste pe mama naturala (a incetat legatura de rudenie fireasca cu acesta) daca mama naturala mai are alti copii.
Dar, in cazul special al copilului adoptat de matusa se inampla insa urmatoarele:
- inceteaza legatura de rudenie firesca cu ...sa zicem fratele mamei naturale (unchiul Ion, sa-i zicem)
- dar se stabileste o alta legatura de rudenie (prin adoptie) cu acelasi unchi, pentru ca unchiul acesta Ion este totodata si fratele matusii devenita mama adoptatoare.
Prin urmare, daca unchiul Ion nu a avut copii, atunci mostenirea acestuia revine fratilor si surorilor sale, intre care si sora care a adoptat un copil. Daca acesta din urma sora nu mai este in viata la momentul decesului lui Ion, atunci copilul adoptat de ea il mosteneste pe Ion prin reprezentarea mamei sale adoptive. Adica, copilul adoptat mosteneste din averea lui Ion acea parte pe care ar fi mostenit-o mama sa adoptiva daca ar mai fi fost in viata.
Pare complicat, dar nu e. Faceti un exercitiu de imaginatie. "Uitati" ca bunica a fost vreodata copilul mamei sale naturale si ganditi-va la ea ca si cand ar fi fost "nascuta" de mama adoptiva. Ce se intampla in cazul acesta? Ea nu (mai) este sora cu ceilalti copii ai mamei naturale, ci este verisoara lor (devine verisoara lor prin adoptie).
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra promt!
As mai adauga cateva precizari, pentru ca lucrurile sunt un pic mai complicate......
-parintii bunicii mele deci strabunicii mei si fratii si surorile lor: [2 surori(una e strabunica mea si mama naturala a bunicii mele) s-au casatorit cu 2 frati-devenind in acelasi timp si cumnati,cei 2 frati mai au o sora care nu au avut copii, iar cele 2 surori(strabunica mea) mai au o sora (fara copii) si inca una care a adoptatat-o pe bunica mea(mama adoptiva)..
Lucrurile sunt un pic mai complicate.....Intai bunica a stat la matusa ei care vroia sa o adopte(matusa era casatorita), dar a decedat si nu a mai facut acetele de adoptie.Sotul matusii bunicii (mama adoptiva) isi mosteneste sotia si apoi ii face actele de adoptie cu toate drepturile bunicii mele(o recunoaste drept unica fiica,din cate sustine bunica nu i s-a schimbat numele,iar de mostenit a mostenit tot ce era de luat de la tatal adoptiv-mai are de luat cateva terenuri , precum si niste despagubiri de la ANRP , amble cu tergiversari excesive dar sunt alte povesti...).Toti fratii ii recunosc acest drept cat si cel la cota parte dupa parintii naturali.Problema sta in faptul ca la mostenirea unchilor si matusilor fara copii bunica mea solicita cota dubla-atat dupa parintii naturali cat si dupa cei adoptivi.Legal este posibili asa ceva sau sta in procese degeaba de ani de zile fara sanse de castig?
Să nu uităm că este vorba despre o adopţie petrecută cu multă vreme înainte de modificarea legislaţiei, o vreme cînd legea permitea atît adopţia cu efecte depline, cît şi adopţia cu efecte restrînse, aceasta din urmă fiind caracterizată prin păstrarea legăturilor de rudenie cu părinţii naturali.
Prin urmare, dacă adopţia a fost cu efecte restrînse, adoptatul îi moşteneşte atît pe părinţii naturali, cît şi pe cei adoptivi.
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra!
Adoptia a fost facuta in 1948 dar bunica si-a pastrat atat numele cat si drepturile de la parintii actuali(conform legislatiei de atunci banuiesc...)Totusi intrebarea e daca poate sa ia parta dubla de mostenire de la unchii si matusile fara copii(atat dupa parintii adoptivi si cei naturali)sau doar cota parte cu fratii si verisoara ei?
Mostenire
Elaena13
Buna ziua. Bunica mea a decedat in urma cu aproximativ 8 ani, iar bunicul inca traieste. Sunt bunicii din partea mamei. Mama mea mai are un frate bun, care a ... (vezi toată discuția)
Mostenitori
emil1702
Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali? (vezi toată discuția)