avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lege pentru suprafata indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lege pentru suprafata indiviza

As vrea sa stiu conform carei legi (articol, alineat) cheltuielile de reparatie cum ar fi inlocuirea conductelor de la subsolul blocului se raporteaza la cota indiviza, intrucat administratorul blocului sustine ca trebuie sa plateasca toate apartamentele aceeasi suma. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:08, 8 Noiembrie 2010
Art. 2. din legea 230/2007 - In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Art. 3. din acelasi act normativ - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;
i) cheltuieli ale asociatiei de proprietari - cheltuielile sau obligatiile financiare ale asociatiei care sunt legate de exploatarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune, precum si cheltuielile cu serviciile de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale;
j) cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari - suma corespunzatoare din cheltuielile asociatiei, pe care fiecare proprietar este obligat sa o plateasca lunar;
Art. 43. din normele de aplicare ale legii susmentionate: - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Art. 46. - (1) Suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si cota-parte indiviza de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, dupa caz, contractul de vanzare-cumparare, fisa cadastrala, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie si/sau cele determinate pe baza de masuratori si inscrise intr-o documentatie cadastrala receptionata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara competent.
(2) In cazul in care suma cotelor-parti indivize din actele de proprietate, care sunt fractiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cladirea/blocul care constituie condominiul, nu este egala cu 100, comitetul executiv al asociatiei de proprietari solicita intocmirea unei noi documentatii cadastrale, prin punerea la dispozitie a cartii tehnice a imobilului si cu respectarea prevederilor in vigoare cu privire la autorizarea, calitatea si siguranta constructiilor.
Art 44 -(1) di HG nr 1588/2007 Cheltuielile pe cota parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna,cu privire la :fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere,service,reparatii si,dupa caz de consolidare,reabilitare,eficienta energetica,modernizare la partile de constructii si instalatii aflate si pe proprietatea comuna,astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere;subsolul,conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa,canalizare,incalzire,energie electrica,casa scarii podul,spalatoria,uscatoria,terasa,ascensorul,interfonul,partea de instalatie de pe proprietatea comuna,centrala termica proprie,crematoriul,tubulatura de evacuare a deseurilor menajere,structura de rezistenta,fatadele,acopersiul si altele asemenea conform prevederelor din acordul de asociere,personalul angajat sau contractat al asociatiei,salarii sau remuneratii pentru administrator,contabil,casier,instalator,
electrician,portar,cheltuieli pentru curatenie,etc indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese presedinte membrii comitetelui executiv si ai comisiei de cenzori,prime credite bancare contracte sau polite de
asigurari alte servicii administrative catre proprietatea comuna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întreținere la bloc bobicanebunica bobicanebunica As vrea sa aflu din ce se compune calculul cotei indivize la întreținerea lunara(ce cheltuieli si cum se calculeaza).Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata intretinere carmen_85 carmen_85 Daca proprietarul unui apartament in Bucuresti, nu locuieste de un an de zile acolo ,de ce e obligat sa plateasca intretinerea lunara ? Exista o legislatie in ... (vezi toată discuția)
Solicitare cornel1592 cornel1592 De unde pot afla dacă o Asociație de proprietari are carte funciară colectivă ( dosar cadastral) pentru a putea verifica daca ... (vezi toată discuția)