avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament neatacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament neatacabil

Buna seara,
Doresc si eu cateva informatii despre un testament.
Mama a decedat,fara sa imparta averea(casa) celor trei copii.Tatal , ramas in viata, doreste ca partea lui de avere s-o dea doar unuia dintre copii,deoarece acesta il ingrijeste si contribuie la starea lui materiala(ce-i drept,in mica masura).
La dezbaterea succesiunii dupa mama,ceilalti doi copii nu se prezinta.Unul dintre ei si-a insusit toate actele casei parintesti si nu mai vrea sa le dea.
Copilul caruia tatal doreste sa-i lase partea sa de avere are si el actele,insa in copii xerox,nelegalizate.
Cum poate proceda tatal,in aceste conditii,pentru a lasa un testament,in favoarea copilului preferat,iar acest testamnet sa nu poata fi ATACAT?
Exista vreo "portita" ?
Mentionez ca tatal este nevazator,pensionar si are o varsta de 83 de ani.
Sper ca am dat suficiente detalii,ca situatia mea sa fie inteleasa.
Multumiri si...o noapte linistita va dorim !!!!

Cu respect,Rodica si Petrica Leah
Va trebui sa fie dezbatuta mostenirea dupa mama, cel intai. E bine sa toti copiii si tatal sa se prezinte la notar, intrucat in instanta procedura e de lunga durata si costurile sunt pe masura.
Apoi, tata va putea sa vanda partea sa si cea obtinuta din dezbaterea mostenirii dupa mama cui doreste ( eu l-as sfatui sa nu faca acest lucru si copiii sa aiba rabdare sa se duca la ceruri si el).
E bine sa contactati un notar si el va da mai multe detalii, insa asigurati-va ca tatal intelege la varsta lui si in situatia speciala in care se afla, ce urmeaza sa faca el si cum priveste fiecare copil situatia; din cate spuneti, fiecare vrea totul doar pentru el, ignorand drepturile celorlalti copii.:(
si acest contract poate fi desfiintat.
Copiii fac parte din categoria mostenitorilor rezervatari.Prin urmare, in cazul in care le este lezata rezerva succesorala , protejata de lege, prin dispunerea cu titlu gratuit asupra unor bunuri ce alcatuiesc masa de impartit , acestia se pot adresa instantei de judecata , in termen de trei ani de la data decesului autorului lor.

Testamentul si donatiile reprezinte liberalitati, prin urmare, parintii , descenedentii , si sotul supravietuitor , odata ce au acceptata mostenirea, in termen de 6 luni de la moarte, se pot adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al lui de cujul , in vederea intregirii drepului de a succede.
Nu un testament ar trebui facut,ci un contract de vanzare cumparare cu obligatie de intretinere.
Dar...vedeti sa nu fi pierdut partea la mostenire din partea mamei...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Vlad2013 Vlad2013 Referitor la intrebarea noastra,nu a fost destul de clar,daca tatal meu are sau nu dreptul la cota parte din averea ramasa de pe urma mamei sale,acum,cand se ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Incers sa va expun situatia cat mai clar si concret,sa pot primi un raspuns corect . Tata a decedat,de curand. In timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Parti rezervatare la mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa ma clarific intr-o problema,la dezbaterea succesiunii. In timpul vietii,parintii au dat celor trei copii ai dumnealor,o mare ... (vezi toată discuția)