avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Divizare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Divizare SRL

Buna ziua , vin cu urmatoarea intrebare: un SRL se poate diviza in doua societati comerciale diferite ?
Cel mai recent răspuns: Roxana Roxana , Consilier juridic 22:04, 14 Februarie 2008
deci divizarea se poate face prin impartirea intregului patrimoniu al unei societati care isi inceteaza existenta intre doua sau mai multe societati, sau se poate desprinde doar o parte din patrimoniul srl-ului , patrimoniu ce se transmite catre una sau mai multe societati existente sau care iau fiinta
PetruSava a scris:

Deci din existentul SRL se poate desprinde un SRL nou si patrimoniul vechiului se imparte intre cele doua? Ce taxe se platesc?

Patrimoniul se imparte potrivit proiectului de divizare.
Procedura este de durata, iar in ceea ce priveste taxele, nu le cunosc.
Multumesc
Divizarea, ca si fuziunea, societatilor este reglementata de Capitolul 2 din legea societatilor comerciale art.238-art251. O varianta actualizata puteti gasi la www.imago.com.ro/docs/ dar p... .

Divizarea se face in baza unui proiect de divizare intocmit de administratori. De obicei se face in baza unui contract cu o firma de expertiza contabila, pentru ca sunt mai multe calcule necesare in privinta modalitatii de impartire a patrimoniului.

Dupa ce se intocmeste si aproba proiectul de divizare, urmeaza o multime de etape ce trebuiesc facute la Oficiul Registrului Comertului si care pot dura intre 60 si 90 de zile. Proiectul trebuie verificat de catre un expert contabil desemnat de judecator, apoi se publica in Monitorul Oficial, se astepta eventualele opozitii din partea creditorilor si abia apoi se intocmesc si depun actele constitutive ale celor doua societati rezultate.

In afara de faptul ca dureaza foarte mult, procedura este destul de costisitoare. Intocmirea unui proiect de divizare poate costa intre 500 si 1000 Euro. Acesta trebuie avizat apoi de un expert contabil platit de societati. Proiectul trebuie publicat in MO pe costurile societatii (100 RON per pagina parca) si nu in ultimul rand exista costurile legate de actele constitutive a celor doua societati rezultate (si asta platita tot la pagina). Mai puneti un avocat si diverse taxe de la ONRC si cred ca iese o suma frumusica.

Firma noastra are ceva experienta in proiecte de fuziune/divizare, nefiind fundamental diferite, dar sincer nu va recomand varianta asta din cauza costurilor si a duratei.
Daca este vorba de un SRL si asociatii se pot pune de acord asupra modului de impartire a patrimoniului, cred ca varianta optima este infiintarea unei noi societati, transferul de active prin vanzare sau prin cesiune de creanta, act de dare in plata, etc. Dar in privinta asta trebuie sa consultati un avocat.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2008
Imago Expert Consult SRL, Contabil
Este obligatorie infiintarea unei noi firme?Sau se poate folosi o firma veche care sa preia 50% din partile sociale ale societatii care are patrimoniul de impartit?

Alte discuții în legătură

Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie nonprofit merutium merutium In cazul divizarii, Asociatia mama poate sa functioneze in continuare? Sau divizare inseamna dizolvarea ei in 2,3 Asociatii non profit? (vezi toată discuția)
Fuziune firme danciobica danciobica As vrea sa stiu ce presupune o fuziune prin absorbtie, in principiu. In concret un IMM vrea sa absoarba o microintreprindere. Micro este firma de proiect ... (vezi toată discuția)